Träningstips
27 april 2022 21:00
Ridsportplus

”Partnerskapet med
 hästen är extremt viktigt”

TräningsfilosofiNär OS-guldmedaljören Scott Brash pratar om grundstenarna i sin träningsfilosofi handlar det om rytm och partnerskap.

”Partnerskapet med
 hästen är extremt viktigt”
Scott Brash ligger just nu på åttonde plats på världsrankningen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Några detaljer om enskilda hästar eller sina bästa bomövningar är Storbritanniens hoppstjärna Scott Brash inte intresserad att prata om. Däremot är han svår att stoppa när han börjar berätta mer generellt om sin träningsfilosofi.
    – Jag vet inte om det är en träningsfilosofi, men grunden för alla mina framgångar har varit det partnerskap jag har skapat och känt med mina hästar. Det är nyckeln till framgång som ryttare, säger han.

    36-åringen har varit intervjuad om sina framgångar i många internationella medier genom åren. Partnerskapet med och hans kärlek till hästar har varit återkommande teman – så nog kvalar partnerskapet in som en filosofi.
    – Ett bra partnerskap innebär att du förstår din häst, att du vet vad den tycker om och inte tycker om, förstår när den behöver vila och när den är redo för att ta nästa steg. Partnerskapet är extremt viktigt.

    Skapar starka band mellan häst och ryttare

    En del av Scotts träningsfilosofi är alltså inte den direkta träningen, utan att tillbringa så mycket tid som möjligt med hästarna även avsuttet.
    – Det hjälper till att skapa det där starka bandet mellan häst och ryttare, det som behövs för att hästen ska ge allt för dig på tävlingsbanan och lita på dig som ryttare, säger han.

    När det handlar om det uppsuttna kommer svaret lika snabbt:
    – Att hitta en bra rytm i hästen är nummer ett och det allra viktigaste. Det gäller i alla tre gångarter. Utan en bra rytm kan hästen inte bli avspänd eller lösgjord, inte rakriktad eller samlad.

    49079918681_d90bd10593_6k
    Scott Brash och Hello Senator i världscupen 2019/2020. Foto: FEI/Lukasz Kowalski

    Alla hästar är så olika

    Han har hunnit skaffa sig ett stort erfarenhetskonto vid det här laget, och det hjälper honom när han ska bygga upp partnerskapet med så olika typer av individer som Hello Mr President, som helst vill att det ska hända saker hela tiden, och Hello M’Lady som mest gillar att få vara i fred.
    – Ju mer erfarenhet av olika hästar du har, desto enklare är det att förstå varför hästen gör som den gör och hur du bäst kan träna den. Alla hästar är så olika.

    Att hitta en bra rytm i hästen är nummer ett och det allra viktigaste.

    Erfarenhetskontot är också bra att ha när det ska arbetas med den för Scott Brash så viktiga rytmen.
    – Jag har lärt mig att det tar tid med en del hästar, precis som inridningen kan ta olika lång tid med olika hästar. Det är ofta lite svårare med mer skarpa hästar. Som ryttare måste du ha tålamod.
    – Jag har inget hemligt knep eller någon speciell övning för att hästarna ska hitta sin rytm. Jag arbetar på med dem och det får ta den tid det tar. Men innan rytmen finns där är det meningslöst att gå vidare.

    Scott känner ofta ganska snabbt om det är en häst som kommer in i en bra rytm naturligt och enkelt, eller om det kommer att ta mer tid.
    – En del hästar förstår lite långsammare, så är det bara.

    Scott-brash-hello-jefferson-3-210619-rt
    11 månader i rad var Scott Brash världsetta 2015/2016. Foto: Roland Thunholm
    Scott-brash-hello-jefferson-1-210619-rt
    Rytm som Scott Brash pratar mycket om, kan något förenklat förklaras som en regelbundenhet i rörelsen genom hela hästens kropp inom takten för aktuell gångart. Takten – sekvensen mellan nedslagen av hästens hovar i marken – kan vara helt korrekt utan att rytmen är bra, medan en god rytm inte går att få utan en bra och stadig takt. Foto: Roland Thunholm

    Fokuserar på enkelhet

    Efter partnerskap och rytm kommer enkelhet som ett direkt svar på vad som är viktigt för Scott när han tränar sina hästar.
    – Hemma fokuserar vi på enkelheten i träningen av hästarna, på att göra de enkla sakerna. Gas och broms, svänga höger och svänga vänster. Det är bara det en hopphäst behöver kunna egentligen. Och så är det viktigt att den är liksidig, att den har samma kraft och styrka i båda varven.

    Fokus på grundridningen och enkelhet i kommunikationen med hästen handlar till sist om att hästen alltid, alltid ska förstå vad ryttaren vill att den ska göra.
    – Det är så viktigt. När ryttaren komplicerar saker kan det lätt bli situationer där hästen inte förstår vad den ska göra och den blir frustrerad. Därifrån är det svårt att gå vidare.

    Scott vill inte ge exempel på någon särskild övning, vare sig på marken, med bommar eller hinder.
    – Nej, det går liksom inte att säga något speciellt eftersom det finns så många övningar och allt beror på hästen och situationen.

    Starka partnerskap i svenska guldlaget

    Det är samma sak när det gäller förebilder — Scott Brash vill inte peka ut någon särskild ryttare.
    – Titta bara hur det är på toppnivå, det finns så många olika stilar och sätt att rida bland världens bästa ryttare. Jag tror att man kan lära sig något av alla och jag lär mig av andra hela tiden, varje dag. Ta det svenska guldlaget i Tokyo, som bestod av tre fantastiska ekipage, till exempel. Det är tre helt olika ryttarstilar och tre helt olika hästar och de lyckas prestera på högsta nivå alla tre. Och alla tre har ett riktigt starkt partnerskap med sin häst.

    Fakta

    Först att ta hem Rolex Grand Slam

    Scott-brash11-171011-rt
    Scott Brash Foto: Roland Thunholm
    • Namn: Scott Brash.
    • Ålder: 36 år.
    • Bor: Peebles, Storbritannien.
    • Gren: Hoppning.
    • Meriter: OS-guld i lag 2012, EM-guld i lag och individuellt EM-brons 2013, totalsegrare i GCT 2013 och 2014, första ryttaren att ta hem Rolex Grand Slam.
    • Bästa hästar: Hello Sanctos (val f -02 e Quasimodo van de Molendreef-Nabab de Rêve, uppf Willy Taets, äg Lord och Lady Harris samt Lady Kirkham) lyfte karriären och köptes in med sikte på medalj i London-OS. Efter att hästen slutade tävla 2019 är det Hello Jefferson (BWP val f 09 e Cooper van de Heffinck-Irco Mena, uppf Bernard Mols, äg Lady Harris och Lady Kirkham) som har klivit fram.

    Viktigast för Scott Brash när han utbildar hästar

    • Partnerskapet med hästen. Att lära känna och förstå sin häst är A och O. Detta görs genom att tillbringa mycket tid tillsammans med hästarna, även utanför själva träningen.
    • Rytmen. Att hitta en bra rytm för hästen i alla tre gångarter är en förutsättning för att skapa avslappning, liksidighet och samling. Utan rytmen är det svårt att komma vidare.
    • Enkelhet. 
Gas och broms, svänga höger och svänga vänster. Det är egentligen allt hopphästen behöver kunna. När ryttaren komplicerar saker och ting kan frustrationen hos häst – och kanske även ryttaren – komma.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden