Träningstips
6 april 15:57
Ridsportplus

Ridsport Play: Dags att hoppa efter vintervilan

InhoppningUnghästarna Ville och George har nu blivit ”vuxna” och är inne på sitt fjärde levnadsår. Utbildningen mot blivande tävlingshästar går framåt, även om det fortfarande är långt kvar tills det är dags att börja tävla på riktigt.

Ridsport Play: Dags att hoppa efter vintervilan
Nyblivne 4-åringen George har börjat förstå det här med att flytta sig undan för skänkeln. Lisa Maria Norlander har fokuserat mycket på unghästarnas markarbete i början av säsongen. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter vintervilan har Lisa Maria Norlander fokuserat mycket på unghästarnas markarbete. Målet är att de ska kunna arbeta i en bra balans och börja forma sig runt innerskänkeln i hörnpasseringar och på volterna.
– Vi börjar också lära dem att flytta sig för skänkeln. Jag tycker det är enklast när man vänder lite före hörnet och sedan flyttar dem ut mot långsidan några steg, förklarar Lisa Maria.

Allra viktigast för en unghäst är dock att den har en bra framåtbjudning och går fram för skänkeln, och därför rider man ut med hästarna så mycket som det är möjligt.
– Vi tömkör även en dag i veckan och försöker hela tiden ge dem ett varierat arbete för att de ska tycka att det är roligt, berättar Lisa Maria.

Hon konstaterar också att hästarna har mognat efter vintervilan och att de förstår väldigt väl vad som förväntas av dem.

Inhoppningdel3_01
Hos Lisa Maria inleds oftast hoppövningarna med att trava över bommar, ibland som cavaletti, ibland som bomhögar. Förutom att det tränar hästarnas takt och balans gör det också att de känner igen vägen och det blir lättare för dem att förstå övningen vartefter den byggs upp. Foto: Sandra Nordin Johansson

1. Dags att hoppa serier

Lisa Maria börjar relativt tidigt låta unghästarna hoppa fler hinder i rad.
– Serier är ett bra sätt att träna hästarnas balans och spänst. Då börjar de också tänka lite på var de sätter fötterna och de blir uppmärksamma, menar hon.

Första gångerna ligger alla bommar på marken och hästarna får trava över dem åt båda hållen. Därefter bygger hon upp en del i taget tills hästarna kan hoppa hela serien med bra bjudning.
– I början är inte hindren högre än att de kan skritta över dem om de tycker det är lite läskigt med flera hinder i följd, men de brukar lära sig snabbt.

Nu när hästarna har blivit lite mer säkra får de hoppa små kryss för att de lättare ska hålla sig mitt på hindret. Lisa Maria varierar också övningarna mer eftersom hästarna bättre har förstått det här med hoppning. Men oavsett hur serien är uppbyggd börjar hon alltid med att trava den med bara bomhögar på marken och bygger upp den successivt.

Skiss
Skiss
Inhoppningdel3_06
George hoppar med god marginal över den lilla oxern. Lisa Maria hoppar inte sina hästar särskilt högt  utan låter dem bygga styrka och självförtroende över småhinder. Foto: Sandra Nordin Johansson

2. Hur högt ska vi hoppa?

Vad är egentligen lagom höjd på ett hinder för en nybliven 4-åring?

Till sommaren förväntas de som ska gå de olika årgångschampionaten hoppa banor på en meter – vilket också är den högsta höjd som en 4-årig hopphäst får hoppa på tävling.
– Vi hoppar rätt mycket småhinder under en ganska lång tid, ofta inte mer än 60-80 centimeter. Både Ville och George hoppade nog någon oxer på max 80 centimeter redan före jul, men det betyder inte att de är redo för att hoppa högre nu, förklarar Lisa Maria.

För henne handlar det mycket om att bygga upp hästarnas fysik och självförtroende genom att hoppa låga hinder och att anpassa svårighetsgraden på övningarna.
– När de blir lite mer vana att hoppa serier kan man ibland höja sista hindret något, om hästen känns redo för det. Däremot behöver man inte ha bråttom med att hoppa högt på enkelhinder, konstaterar Lisa Maria.

Enmetershindren får vänta för Ville och George till långt senare i vår.

Hästarnas status:

  • Ville: Har tvingats till ett kortare uppehåll i träningen då han har fått ett sår på bakbenet och blivit lite svullen i en has.
  • George: Glad och positiv till arbetet och tar sig an uppgifterna med stor energi. Har också blivit klippt för första gången och är nu korthårig på hals och mage.

Fakta

Tränaren och hästarna

211101_ah0i0049xliten
Lisa Maria Norlander Foto: Sofie Andersson, Fotografia

Lisa Maria Norlander

Familj: Maken Albert och döttrarna Vera och Iris.

Bor: Stubbetorps gård utanför Norrköping.

Yrke: Unghästutbildare, C-tränare i hoppning.

 

 


211101_ah0i0170x
Ville Foto: Sofie Andersson, Fotografia

Diamant de la Vie Z

”Ville”. Val f-18 e Diamant de Semilly u Tuut Tuut e Heartbreaker, uppf Haras de La Vie, äg Stuteri Arch.

Karaktär: Känslig och uppmärksam. Löshoppar med fin teknik.

 

 


211101_ah0i0185x
George Foto: Sofie Andersson, Fotografia

George

Val f-18 e Colman u Totti e Corporal VDL, uppf och äg Stuteri Arch.

Karaktär: Vänlig och nyfiken. Cool kille som tar det mesta med ro.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden