Träningstips
9 januari 2022 13:57
Ridsportplus

Lätt och rätt för unghästen

InhoppningI vår nya serie får du följa de lovande unghästarna Ville och George på resan från inhoppning till tävlingshäst.

Lätt och rätt för unghästen
Lisa Maria Norlander med 3-åringarna ”Ville” (till vänster) och George, som vi ska följa på deras väg till att bli tävlingshästar. Foto: Sofie Andersson, Fotografia

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att göra rätt från början är kanske det allra viktigaste när du jobbar med unghästar. En bra grundutbildning gör det både säkrare och enklare att forma dem till framtida rid- och tävlingshästar.

    På gården Stubbetorp i Kolmården utanför Norrköping har unghästutbildaren Lisa Maria Norlander byggt upp en omfattande verksamhet där inridning och utbildning av unga hästar är huvudfokus.
    – Jag gick unghästutbildningen på Flyinge i mitten av 00-talet, och sedan dess har jag jobbar mer eller mindre med att rida in och utbilda unghästar, säger Lisa Maria.

    Under en period arbetade hon både med ekonomi och utbildning av unghästar, men sedan tio år tillbaka är det enbart unghästutbildning som gäller.
    – Det finns en ganska stor efterfrågan på att få hjälp med att utbilda unghästar, så därför bestämde jag mig för att satsa helhjärtat på det här, förklarar Lisa Maria.

    Alla hästar får mycket utevistelse

    Stubbetorps gård köptes av Lisa Marias föräldrar och utvecklades till en väl fungerande ridanläggning med stall, ridhus och ridbana. Stora hagar omger gården och alla hästar får mycket utevistelse i kuperad terräng.

    Det finns en ganska stor efterfrågan på att få hjälp med att utbilda unghästar, så därför bestämde jag mig för att satsa helhjärtat på det här.

    Lisa Maria Norlander

    Här finns också bra möjligheter att rida ut. Sedan en tid tillbaka är det Lisa Maria och hennes man Albert som äger gården och anläggningen är väl anpassad till den verksamhet som bedrivs.
    – Det är många hästar som passerar här varje år. Vi har plats för 30 hästar i taget. En del kommer bara hit för att ridas in och få den första grundutbildningen, andra blir kvar här lite längre och matchas för tävling och olika årgångschampionat, förklarar Lisa Maria.

    De två hästar som vi ska följa kommer båda från Stuteri Arch. De reds in av Camilla Axelsson som 2,5-åringar och har sedan fått en lång sommarvila innan de kom till Lisa Maria i mitten av oktober.
    – De är väldig väl hanterade och har bra bjudning. Eftersom de har haft ett långt sommarlov har vi börjat lite försiktigt med dem och låtit dem vänja sig vid miljön här först. Vi har också löshoppat dem lite för att se hur de tar sig an hindren, förklarar Lisa Maria.

    Men nu är det alltså dags för hästarna att ta nästa steg på vägen mot att bli tävlingshästar.

    Fakta

    Träningstipset

    211101_ah0i0082x
    Träningstipset Foto: Sofie Andersson, Fotografia

    Lisa Maria Norlander longerar hästen ”Ville” innan det är dags för uppsittning. Vid longeringen märker man om hästen är spänd, extra pigg eller känslig inför dagens arbete. Information som är bra att ta med sig när det är dags att sitta upp.

    Det gäller att börja lätt – och rätt – när det dags att ta de första sprången över hinder på den unga hästen.

    Hos Lisa Maria börjar inhoppningen av unghästar tidigast på hösten när de är tre år gamla. Innan dess har de dock fått löshoppa ett antal gånger så att de är vana vid hinder och bommar. De ska också gå att styra och rida i alla gångarter innan det är dags att börja hoppa.
    – Vi börjar alltid med bommar på marken, och när de gör det bra är det dags att börja travhoppa dem. Men hur snabbt man kan börja beror helt på individen, säger Lisa Maria.

    Att ta det varsamt och hela tiden se till att hästarna inte tycker att det blir för svårt är en viktig del i utbildningen. Hästarna måste förstå uppgiften, och också tycka att det är roligt att arbeta.
    – Man måste ha ett bra system som ger de unga hästarna trygghet. Det gäller att lära dem rätt från början.

    En viktig del i systemet är Jakob Tempelman, som har jobbat hos Lisa Maria under flera år. Jakob är den som sitter upp och rider, medan Lisa Maria sköter hästen från marken. Under den första delen av inridningen är de alltid två som arbetar med en häst.

    211101_ah0i0142x
    Första hopplektionerna Foto: Sofie Andersson, Fotografia

    1. Första hopplektionerna

    När det väl är dags att börja hoppa unghästarna börjar Lisa Maria med bommar på marken. Första lektionen kan bestå av att man bara leder hästen över en bom med ryttare på ryggen och när det fungerar får ryttaren rida själv över flera bommar både i skritt och trav.
    – Jag använder gärna hinderstöd och infångare även när jag har bommarna på marken, så att hästarna lär sig att gå mellan stöden redan från början.

    När det fungerar att trava över bommar är det dags att testa dem i galopp. Det som är viktigt är att hästen behåller bjudningen och tänker rakt fram även i galoppen.

    Hur många gånger du behöver upprepa de första stegen är helt beroende på häst. En del är helt obekymrade och gör det enkelt från första gången, medan andra behöver längre tid på sig för att ta sig över bommarna avspänt och med bra bjudning.

    211101_ah0i0131x
    Planera arbetet Foto: Sofie Andersson, Fotografia

    2. Planera arbetet

    När Lisa Maria börjar med inridningen av unghästarna jobbar hon dem fem dagar i veckan, men inte så länge varje gång.
    – Vi försöker växla arbetet så mycket som möjligt, vi lägger till exempel in tömkörning ungefär en gång i veckan och löshoppar dem regelbundet.

    När hästarna har kommit lite längre i sin utbildning så de går att rida i alla gångarter och styra ordentligt jobbas de tre-fyra gånger i veckan.
    – För de mesta rids de utomhus två gånger och arbetas i ridhuset eller på ridbanan beroende på väder resten av gångerna.

    En viktig del i utbildningen är att kunna läsa av hästarna och se vad som blir bäst upplägg för varje individ. Det är också viktigt att hästarna får vilopauser för att smälta det de lärt sig.

    211101_ah0i0159x
    Säkert tips Foto: Sofie Andersson, Fotografia

    3. Säkert tips

    Under inridning och inhoppning använder Lisa Maria ofta en enkel rem runt halsen på unghästarna. På så sätt är det lättare att parera om hästarna helt plötsligt försöker byta riktning eller blir lite busiga.
    – Genom att hålla en hand i halsremmen minskar risken för att du tar hästen för hårt i munnen om den hittar på något. Det går också att hålla en hand i manen – om de har bra man att hålla i och inte är för känsliga förstås.

    Unghästarna rids med vanliga två- eller tredelade bett och normala nosgrimmor. Förutom halsremmen använder Lisa Maria sig inte av inspänningstyglar eller andra hjälpmedel under ridningen.

    Fakta

    Tränaren och hästarna

    211101_ah0i0049xliten
    Lisa Maria Norlander Foto: Sofie Andersson, Fotografia

    Lisa Maria Norlander

    Familj: Maken Albert och döttrarna Vera och Iris.

    Bor: Stubbetorps gård utanför Norrköping.

    Yrke: Unghästutbildare, C-tränare i hoppning.

     

     


    211101_ah0i0170x
    Ville Foto: Sofie Andersson, Fotografia

    Diamant de la Vie Z

    ”Ville”. Val f-18 e Diamant de Semilly u Tuut Tuut e Heartbreaker, uppf Haras de La Vie, äg Stuteri Arch.

    Karaktär: Känslig och uppmärksam. Löshoppar med fin teknik.

     

     


    211101_ah0i0185x
    George Foto: Sofie Andersson, Fotografia

    George

    Val f-18 e Colman u Totti e Corporal VDL, uppf och äg Stuteri Arch.

    Karaktär: Vänlig och nyfiken. Cool kille som tar det mesta med ro.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden