Ridsport Play, Träningstips
3 april 2022 20:25
Ridsportplus

Ridsport Play: Igenkänning viktigt för unghästarna

InhoppningTrygghet och igenkänning är två av grundpelarna i inhoppningen av unga hästar hos Lisa Maria Norlander. Nu är det dags för hästarna Ville och George att fortsätta sin utbildning.

Ridsport Play: Igenkänning viktigt för unghästarna
”Ville” har lätt för det här med hoppning och både han och hans stallkamrat George har utvecklats fint under hösten. Jakob Tempelman lotsar honom lugnt och följsamt på vägen mot att bli en tävlingshäst så småningom. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De 3-åriga valackerna Ville och George har tagit stora kliv i sin utbildning som hopphästar och snart väntar ett välförtjänt vinterlov.

Senast vi mötte de två unghästarna hade de precis börjat om igen efter ett långt sommarlov och hade knappt galopperat med ryttare på ryggen utan longerlina. Nu har de hoppat små hinder i trav och galopp.
— De rids i ridhuset i alla gångarter och vi har även ridit ut med dem, förklarar Lisa Maria Norlander som ansvarar för hästarnas utbildning.

Lisa Maria rider själv på George, medan Jakob Tempelman — som jobbar hos Lisa Maria sedan flera år tillbaka — rider Ville.
—  Så här i början tycker jag att det är bra att de har en och samma ryttare, allt för att de ska känna igen sig och bli trygga. Sedan, när de är lite mer rutinerade, är det bra att de även lär sig att ha en annan ryttare på ryggen, förklarar Lisa Maria.

Att skapa trygghet och igenkänning är något som går igen i hela Lisa Marias träningsfilosofi. Därför möts unghästarna av samma hinderuppställning så här i början.
— Det handlar om att bygga självförtroende hos de unga hästarna och få dem att känna sig trygga, därför är det bättre att de får göra övningar som de känner igen i stället för att krångla till det.

Bana
En av banorna som Lisa Maria Norlander använder för unghästarna.

 

Inhoppningdel2-snj-06
Börja trava bana Foto: Sandra Nordin Johansson

1. Börja trava bana

När det är dags att introducera unghästarna för fler hinder börjar Lisa Maria alltid med att trava en bana där hindren bara består av bomhögar. Ofta delar hon upp passet på två dagar. Ena dagen får de trava banan ett par varv för att någon dag senare bygga upp små hinder av bomhögarna.
— Det är viktigt att inte hålla på för länge utan det är bättre att upprepa det flera gånger, förklarar Lisa Maria.

Unghästarna blir snabbt trötta, framför allt mentalt, och det gäller att hela tiden göra övningarna så att de tycker det är roligt och blir modiga med bra bjudning och bra självförtroende.

Den här hinderuppställningen använder sig Lisa Maria av under många veckor i början av unghästarnas utbildning.
— Det är svårt för dem ändå, så krångla inte till det med att ändra en massa. Det är bättre att de känner igen sig. Då blir de tryggare och får ett bra självförtroende.

Hindren är låga, väl infångade och har en ordentligt framdragen marklinje. De små oxrarna har en lägre framkant och Lisa Maria använder sig inte av kryss, utan vanliga små rättuppståenden.

Om hästarna landar i obalans och har svårt att svänga efter hinder 2 följer ekipaget fyrkantsspåret och hoppar hinder 3 åt andra hållet. När de sedan blir lite stadigare och starkare får de svänga direkt på hinder 3.

Inhoppningdel2-snj-02
Vänj dem vid vattenmatta Foto: Sandra Nordin Johansson

2. Vänj dem vid vattenmatta

Hos Lisa Maria ligger vattenmattan i ett av hindren som inte används när hon rider banan med unghästarna. Den blir då ett naturligt inslag i miljön när hon rider runt i ridhuset. Däremot så leder hon dem gärna över mattan innan hon sitter upp. När hästarna inte bryr sig om att gå över mattan brukar de även skritta över mattan under ridpasset. Ville och George har båda även travat över vattenmattan med en liten bom över. Lisa Maria ser till att rida på den från hörnet, så att hon har lång väg efter hindret om de skulle busa lite eller springa i väg.
— Det är bra att introducera det som vi tycker är lite ”farligt och tittigt” relativt tidigt i utbildningen. Men det gäller också att inte göra ett problem av det. Det är därför vi leder dem över vattenmattan ett par gånger innan vi longerar eller sitter upp. Det brukar gå rätt snabbt att få dem att förstå att det inte är något konstigt att kliva på mattan.

Fakta

Tränaren och hästarna

211101_ah0i0049xliten
Lisa Maria Norlander Foto: Sofie Andersson, Fotografia

Lisa Maria Norlander

Familj: Maken Albert och döttrarna Vera och Iris.

Bor: Stubbetorps gård utanför Norrköping.

Yrke: Unghästutbildare, C-tränare i hoppning.

 

 


211101_ah0i0170x
Ville Foto: Sofie Andersson, Fotografia

Diamant de la Vie Z

”Ville”. Val f-18 e Diamant de Semilly u Tuut Tuut e Heartbreaker, uppf Haras de La Vie, äg Stuteri Arch.

Karaktär: Känslig och uppmärksam. Löshoppar med fin teknik.

 

 


211101_ah0i0185x
George Foto: Sofie Andersson, Fotografia

George

Val f-18 e Colman u Totti e Corporal VDL, uppf och äg Stuteri Arch.

Karaktär: Vänlig och nyfiken. Cool kille som tar det mesta med ro.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden