Träningstips
20 april 2022 19:20
Ridsportplus

Rid fort och avslappnat

ProffstipsetHon är allergisk mot tidsfel och bygger upp hästarna långsamt. Erika Lickhammer van Helmond tipsar om hur du blir snabbast inne på banan – utan stress.

Rid fort och avslappnat
Erika Lickhammer van Helmond, toppryttare i hoppning och hästföretagare i Nederländerna, ger proffstips till Ridsports läsare. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

1. Träna på tävlingsmomentet

På tävling i dag går det fort. För att ha en chans måste du kunna rida snabbt på ett avslappnat sätt, annars får du tidsfel direkt. Jag tränar ganska ofta på själva tävlingsmomentet, det vill säga att kunna rida snabbt inne på banan. Det betyder så klart inte att jag skenar runt, utan mer att jag förbereder hästarna på att kunna gå i ett högre tempo och att göra bra rollbacks (180-gradersvändning, reds anm). Har du inte tränat tillräckligt på det hemma blir nämligen själva tävlingsmomentet lätt stressigt för hästarna. Det är skillnad på att rida fort och fort. Du måste kunna rida snabbt med lugn.

2. Kapa galoppsprång

Att vara snabbast handlar inte om att galoppera så snabbt det bara går, det handlar mer om att lära dig rida svängen med ett eller två galoppsprång mindre och ändå få det att se lika enkelt ut. För hästen gäller det att lära sig att rulla med i de kortare vägarna.

Du kan också välja att rida precis samma väg men att ha en eller två decimeter längre galoppsprång, det vinner du också värdefull tid på. Jag tränar väldigt stegvis. Först rider jag en linje på tio galoppsprång, sedan på nio och i slutändan är jag kanske nere på sju utan att hästen egentligen märkt att vi ändrat.

3. Rollbacks med energi

Att träna rollbacks är något du alltid har nytta av, det finns i alla mästerskap, alla som rider på högsta nivå kan rida rollbacks.

När du jobbar med rollbacks är det viktigt att tänka på att komma in i svängen med energi bakifrån. Hästen stoppar ju upp av sig själv i själva svängen, det innebär att om du själv börjar stoppa upp kommer du snart inte ha någon galopp kvar. Våga komma in med energi bakifrån för att få upp hästen på bakbenen. Det är inte så himla lätt. Jag hade själv en period när jag inte red bra rollbacks eftersom jag tänkte för mycket, så försök tänka lite 
lagom.

4. Lura inte dig själv

Överlag tycker jag det är väldigt viktigt att verkligen använda sig av hästens galopp. När man sitter hemma och gör mark-arbete är det lätt hänt att man lurar sig själv lite och inte arbetar galoppen tillräckligt. Här är cavaletti på rak linje en bra check för att se var man har sin häst. Det kan låta väldigt enkelt men det är inte så lätt. Att bara rida cavaletti bygger kanske inte en Grand Prix-häst, men det lägger en väldigt bra grund. Du kommer snabbt att märka att om du inte har en tillräckligt bra galopp tappar du den helt när du försöker minska den. Och har du inte hästen helt rak och mellan hand och skänkel kommer den att byta galopp över cavalettin.

5. Undvik inte problemen

Börja enkelt och träna mycket på det som känns svårt, allt blir enklare om du och hästen känner att ni redan har gjort det. Jag undviker ingenting. Om jag har en häst som tittar till på vatten, ja då bygger jag upp vatten överallt så att den vänjer sig vid att gå på vatten. Detsamma gäller att rida svåra svängar och att rida snabbt. Repetera så att du känner att hästen kan och att du är förberedd på det mentalt.

Tänk dock på att träna på ett snällt sätt. Har jag en dålig tävling kommer jag inte hem och bygger upp en hel Grand Prix-bana, utan väljer i stället kanske ett eller två hinder som jag tycker vi behöver jobba på.

Fakta

Tips!

Repetera, repetera, repetera. Jag ser verkligen till att alla moment sitter innan jag går vidare och gör hellre allt en gång för mycket än en gång för lite, så att allt sker i harmoni och lugn.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden