Sverige
6 juni 2019 07:00

Klar vinnare när hela Sveriges häst fick sitt namn

Hela Sveriges hästEtt namn stack ut från början, och det höll hela vägen. Det blev en given vinnare när svenska folket skulle namnge den nya högvaktshästen. Han ska uppkallas efter en av Sveriges mest hyllade ryttare.

Klar vinnare när hela Sveriges häst fick sitt namn
Fredricson både till höger och vänster. 2016 var Peder med i vaktparaden och snart tar hästen med samma namn plats där. Foto: Anne-Lee Mellström tv, Roland Thunholm th

Fänrik, Furir och Fanfar hade ingen chans. Den nya högvaktshästen ska heta Fredricson, och det var inte helt oväntat, säger Lena Linn, generalsekreterare för Beridna Högvakten.
− Redan när vi bad om namnförslag så var det många som föreslog Fredricson, och när vi sedan hade omröstning bland tio namn så vann namnet med överväldigande majoritet, berättar hon.

Namnet är förstås en hedersbetygelse till Peder Fredricson.
− Det är ett sätt att uppmärksamma vad han betytt för ridsport och hästvälfärd, men det kan också ses som en hyllning till hela familjen. Ingvar Fredricson har uträttat mycket för hästsporten, och Beridna Högvakten har även ett samarbete med Jens, som medverkade vid en clinic här i våras.

Han förklarade att han kände sig hedrad

Lena Linn fick tag i Peder på telefon i Hamburg i helgen, där han tog en tredjeplats tillsammans med H&M All in i GCT-deltävlingen.
− Vi ville försäkra oss om att det gick bra att uppkalla hästen efter honom, och han förklarade att han kände sig väldigt hedrad.

I dag, på själva Nationaldagen, väljer Beridna Högvakten att offentliggöra resultatet av tävlingen, men det dröjer till lördag 12 oktober då Fredricson överlämnas av Föreningen för den Beridna Högvakten till försvarsmakten för tjänstgöring.
− Peder är informerad om dagen och har lovat vara med om hans tävlingsplanering bara tillåter det, säger Lena Linn.

Hästen Fredricson har hittills gått under benämningen F1. Som den militära traditionen kräver ska alla hästar av samma årgång ha namn som börjar på samma bokstav, och F1/Fredricson är en 170 cm hög fuxvalack född 2014 e Magic Park u Carmen – For Feeling.
− Det är en jättetrevlig och sympatisk fux, som visar alla tecken på att vara ett utmärkt val för tjänstgöring i högvakten. Han börjar som soldathäst och har han de rätta förutsättningarna kan han sedan avancera till musikhäst, säger Lena Linn.

Tätt mellan paraderna

Den beridna högvakten går nu in i ett par intensiva veckor innan hästskorna dras av och hästarna släpps på bete. I dag på Nationaldagen är det först vaktparad genom Stoclholm till kungliga slottet kl 13.15 och på kvällen deltagande i den kungliga kortegen från slottet till Skansen. Det blir därefter ytterligare beridna vaktparader den 10, 12 och 14 juni, och dessutom kommer fanbärare från beridna högvakten att medverka i samband med LGCT under Stockholm Horse Week.
Beridna Högvaktens sida kan du läsa mer om evenemangen.

Här kan du se hur det såg ut när Peder Fredricson var med och red i vaktparaden 2016, då han hyllades efter sitt OS-silver i Rio.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden