Sportnytt
11 augusti 2017 07:51

Klartext från Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet, SvRF, har reagerat på dressyrryttaren Patrik Kittels krönika i Ridsport. Här är förbundets svar till honom om vad ryttare får och inte får göra med sina hästar i samband med tävling.

Klartext från Svenska Ridsportförbundet
SvRF har bemött Patrik Kittels krönika och skriver bland annat att hästars ben får kylas på tävling, dock bara med kallt vatten. Annelie Frank

I Ridsport nr 14/2017 och här uttryckte EM-aktuelle dressyrryttaren Patrik Kittel frustration över oklarhet om vad ryttare får och inte får göra med sina hästar på tävling för att öka hästens välbefinnande. 

Nu har SvRF publicerat ett långt svar på sin webbplats. Det är förbundets expert och sakkunnige på dopning och medicineringsfrågor, veterinär Peter Kalling, som redogör för detta. 

Han förklarar bland annat varför hästar inte få behandlas med akupunktur för tätt inpå tävling, att hästars ben får kylas på tävling och försöker förklara varför det är olika regler för tävling i olika länder. Kallings avslutar med att skriva att ”Det pågår kontinuerliga ansträngningar för att harmonisera regler på såväl svensk (trav-, galopp-, ridsport), nordisk, europeisk som internationell nivå. Vi har också från hästsportens sida sedan flera år försökt påverka Jordbruksverket att uppdatera sina föreskrifter och till vissa delar lätta på vissa karenstider alternativt lämna över dessa till hästsportens egenkontroll, för att få till en harmonisering och modernare syn på vad man får göra och inte. Allt utan att tumma på den höga hästvälfärdsnivå som vi har i Sverige och kan vara stolta över!”

Läs hela SvRF:s svar. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden