Sverige
18 februari 2019 13:46

Klinikchefen om det kritiska läget: ”Stanna hemma”

RadiointervjuUDS:s klinikchef Karin Holm-Forsström och Skånsta Ryttares ridskolechef Ann Borglund sammanfattar läget kring EHV-1. Att stanna hemma är klinikchefens bästa råd i dagsläget för att försöka få bukt med smittan.

Klinikchefen om det kritiska läget: ”Stanna hemma”
Karin Holm-Forsström uppmanar till att stanna hemma med sina hästar (hästen på bilden har inget samband med texten). Foto: Ann-Sofi Hjärn/Jenny Svennås-Gillner

P1-morgon hade under fredagen ett inslag där det pratades om EHV-1. Ann Borglund, ridskolechef på det hårt drabbade Skånsta Ryttare sammanfattade situationen på ridskolan, där över hälften av de 63 hästarna insjuknat i EHV-1. Bland de insjuknade har drygt hälften drabbats av den neurologiska formen.

Karin Holm-Forsström som är klinikchef på hästkliniken på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala sammanfattar utbrottet som det värsta hon varit med om under sin tid som veterinär. Hon berättar bland annat att läget är extremt allvarligt och att viruset verkar vara av en väldigt aggressiv variant av viruset. ”Läget är så kritiskt att man ska inte åka iväg och tävla eller träna just nu”, säger Karin Holm-Forsström i inslaget, där hon uppmanar alla att hålla sig hemma med sina hästar.

Inslaget hos P1-morgon hittar du här:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden