Hästägartips
15 januari 2021 11:45
Ridsportplus

Knepen som gör att släpet klarar vintern

TransportVintern kan vara en tuff tid för hästsläpet. Kyla och is drabbar bromsar, luckor och gångjärn. Men det finns saker du kan göra för att minska problemen.

Knepen som gör att släpet klarar vintern
Om du knackar försiktigt på baksidan av bromsskivorna lossnar bromsarna lättast. Foto: Kajsa Ekedahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  De flesta har nog någon gång stått med ett släp där bromsarna låst sig på ett eller flera hjul. Snö och is kan även ställa till det vid luckor och gångjärn.

  Henrik Nord som driver Rydsgårds Hästtransportcenter har några knep för att få loss bromsarna.

  – Det som händer med bromsarna är egentligen inte att de fryser utan att det bildas ytlig rost som gör att bromsbackarna fastnar vid bromsskivorna. Detta sker lättare vid lägre temperaturer och därför uppfattar nog många att det har med kylan att göra, förklarar han.

  Skippa handbromsen

  För att undvika att detta händer ska du se till att bromsbackarna inte ligger emot skivorna under längre perioder. Därför är det en dålig idé att dra åt handbromsen på ett släp vintertid om det ska stå stilla en längre period. Använd i stället plastklossar eller en regel som stoppar hjulen så att släpet inte kan rulla iväg.

  Många backar in släpet på platsen där det ska parkeras. När du backar med släp trycks påskjutsbromsen ihop och bromsarna ligger an. Bromsen ska sedan lossna och påskjutsbromsen dra ut sig själv, men ofta händer inte det.

  Ta alltid för vana att köra fram lite efter att du har backat för att dra ut påskjutsbromsen med bilen. Då blir avståndet mellan bromsbackar och bromsskivor större och risken att de fastnar minskar.

  – För den som använder sitt släp var och varannan dag är detta inte något problem, säger Henrik Nord. Kör du flera gånger i veckan kan du dra åt handbromsen också. Men blir släpet ståendes någon eller några veckor är det klokt att tänka sig för och det här är bra rutiner att ha.

  Låt släggan vila

  Henrik Nord Foto: Kajsa Ekedahl P: 2015-02
  Henrik Nord. Foto: Kajsa Ekedahl

  Ett vanligt sätt att lossa bromsar som fastnat är att ta en slägga eller liknande och slå på fälgen. Det avråder Henrik Nord bestämt ifrån.

  – Ska du slå loss dem genom fälgen krävs mycket kraft och risken är stor att du har sönder fälg, bultar eller något annat. Om du i stället knackar på rätt ställe, direkt där det sitter fast, krävs det inte mycket kraft alls. Ett enkelt slag mot/på bromsskölden, alltså bromstrummans baksida, får de flesta bromsbackar att släppa (se bild).

  Ett annat sätt att lossa bromsarna är att backa loss dem. Du backar helt enkelt med släpet på en yta med hög friktion för att få bromsen att lossna. Men inte heller detta tycker Henrik Nord är helt optimalt.

  – Det är latmanssättet att lösa problemet, och jag erkänner att även jag gör så ibland. Men du ska veta att det finns en risk med detta. Bromsbeläggen är limmade och det finns en risk att de lossnar. Då måste beläggen bytas och det kostar pengar. Det spelar ingen roll om de är nyligen bytta, de måste ändå ersättas med nya.

  Fakta

   Så får du bakluckan att klara vintern

  Under vintern är risken stor att snö och is fastnar i nederkanten av bakluckan på släpet och gör den svår att stänga. Bara lite is längst ner kan ställa till stora problem.
  Du kan faktiskt kan ha sönder luckan rejält om du tar i och stänger med handkraft trots att det tar emot. Eftersom luckan är stor och tung får du en rejäl hävstångskraft.
   
  Här är tricken att hålla så rent det bara går
  • Använd en lättflytande krypolja, till exempel 5-56 för att smörja gångjärnen och hålla dem rena. Fördelen med en sådan är att smuts inte fäster i den och den driver bort fukt.

  •  Se till att hålla skarvenmellan luckan och golvet så ren som möjligt. Ha alltid med dig redskap för att göra rent där om du åker iväg på träning när det är kallt. En sprayflaska med koncentrerad spolarvätska kan hjälpa dig att smälta is och fastfruset bajs.

  •  Ett släp med dörrar i stället för baklem kan vara ett alternativ för den som kör mycket i kyla och tycker det här är besvärligt – där blir det inte lika stora problem.
   

  Expandera

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Snö, kyla och hästar – hantera vintern som ett proffs (18)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden