Ridsport Play, Sverige
22 november 2022 15:16

Kolla klippet: Anette Liljegren är Årets ridlärare 2022

Utmärkelse"Jag får så mycket energi av mina elever." Det säger Anette Liljegren som just har utsetts till Årets ridlärare 2022. Priset delas ut i samband med Ryttargalan på Grand Hôtel i Stockholm. Läs mer om vardagshjälten Anette och se den filmade intervjun med henne här.

Kolla klippet: Anette Liljegren är Årets ridlärare 2022
Årets ridlärare Anette Liljegren med hjärtehästen Silva. Foto: Nille Leander

Under sina 30 år hos Örestads Ryttaresällskap har Anette Liljegren lärt generationer av ryttare att rida. Nu får hon ta emot priset Årets ridlärare 2022.
– Nu gick min puls upp i 190. Så himla kul efter alla år, vilken kick! säger Anette Liljegren om beskedet.

Mötet med eleverna, hästarna och glädjen i att se dem lyckas är drivkraften.
– Jag får så mycket energi av mina elever. Alla är så positiva när de kommer hit och för många är ridlektionen guldkanten på veckan. Då är det lätt att ge tillbaka också, fortsätter Anette Liljegren.

– Ridning handlar mycket om känsla. Lyckas jag förmedla den och få ryttare och häst att hitta varandra, att allting liksom faller på plats – det är helt magiskt. Det spelar ingen roll om det handlar om första galoppen eller svåra dressyrrörelser.

Anette Liljegren hyllar också sina 45 fyrbenta kollegor och månar om att de ska ha det bra.
– I allt vi gör utgår vi från hästarna. Mitt jobb är att sprida hästkunskap och lära eleverna lyssna in varje häst. Alla har ju olika personligheter.

”Viktigt att alla blir sedda”

Genom åren har Anette Liljegren sett ridlärarjobbet förändras rejält.
– Förr var det mer militära kommandon och vi pekade med hela armen. Idag möter vi både hästar och människor som individer och har en dialog på lektionerna. Det är viktigt att alla blir sedda.

Själv drivs hon fortfarande av att utveckla verksamheten och prova nya grepp och ridsportgrenar. Eleverna sträcker sig från sjuåringar upp till 75-årsåldern. Nybörjare blandas med rutinerade, elever med funktionsvariation, seniorer och tävlingssugna.
– Vi är en riktig familjeklubb där generationer avlöser varandra och många har ridit för mig länge, det är fantastisk roligt.

Ridlärare är vardagshjältar

Priset Årets ridlärare delas ut den 23 november på Ryttargalan på Grand Hôtel i Stockholm. Syftet är lyfta fram det goda ledarskapet och delas ut av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och utbildningssektion i samarbete med Granngården. Priset är både ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor och ett presentkort från Granngården med samma summa.

– Vi är väldigt glada över att dela ut pris till Årets ridlärare. Vår svenska ridskola med sina professionella ridlärare är riktiga vardagshjältar som förtjänar att synas! Ridlärare och pedagoger som Anette är en förutsättning för framtidens hållbara ridsport, säger Maria Eriksson, som är ordförande i Ridskole- och utbildningssektionen.

Se den filmade intervjun med Anette Liljegren här under:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden