Ridsport Play
24 oktober 11:20
Ridsportplus

Kolla klippet: Anna Freskgård rider ”vattendressyr”

HällregnFälttävlan har normalt tre moment, men vid unghäst-VM tillkom ett fjärde. Åtminstone när man ser klippet från Don Pedros och Anna Freskgårds inledande dressyr i franska Le Lion d'Angers. Se vad Anna säger om att rida i åskoväder och hur hästarnas vattenvana underhålls på hemmaplan.

Kolla klippet: Anna Freskgård rider ”vattendressyr”
"Den här hästen älskar vatten", säger Anna Freskgård om Don Pedro. Här syns ekipaget när de vinner 5-årschampionatet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

”Unghäst-VM – tävlingen där vi lärde oss simma dressyr.” Det skriver Anna Freskgård under ett klipp på Instagram, där hon rider 7-årige Don Pedro (SWB val f-16 e Click and Cash-Haydn, uppf Lena Svensson, äg Anna Freskgård) i helgens UVM-dressyr i franska Le Lion d’Angers.

Det åskar och regnar på filmen, och arenan är helt täckt av vatten – men ekipaget fullföljer trots det programmet på 66,82 procent och 33,2 straff.
– Jag är så besviken på de usla förutsättningarna, jag hade som målsättning att sluta på 30 straff jämnt, men jag är så stolt och tacksam över min fina häst som snällt ställde upp för mig och verkligen kämpade, sa Anna Freskgård till Ridsport efter ritten.

Andra galopperade hem

När Ridsport når henne på väg hem från Frankrike småskrattar hon lite åt hur det hela utspelade sig på film. Och att flera har kommenterat klippet med att det inte är något som en ”vanlig” dressyrhäst hade ställt upp på.
– Folk säger det, och jag tror inte att min häst heller hade någon lust egentligen, säger Anna.

– Det var torrt och fint väder hela dagen, men precis när jag skulle ta ut så fullständigt öppnade sig himlen. Medan jag satt och värmde upp nere vid stallarna tänkte jag att någon skulle komma och säga att de hade stoppat eller fördröjt tävlingen, men ingen kom.

Jag försökte vända det till min fördel och tänka att vi svenskar är vana vid tuffa förhållanden.

– Sedan skulle vi ta oss till arenan och det vara bara en strid ström av vatten när vi skrittade ner, medan andra som var ute och red galopperade hem. Saken var att det inte bara regnade, det åskade och blixtrade också. Precis när vi kom ner till arenan slog blixten ner i byn, och då tänkte jag att de skulle avbryta men de bara körde på. Så det var bara att köra för mig också. Jag försökte vända det till min fördel och tänka att vi svenskar är vana vid tuffa förhållanden, berättar Anna.

Det som var lite oroväckande var just att det åskade och blixtrade så mycket, och man var rädd att det skulle hända något.

En vanlig dressyrtävling hade sannolikt blivit stoppad, tror hon.
– Jag vet inte hur de tänkte, kanske fortsatte de för att det var så få ekipage kvar och de ville hålla tidsschemat. Det som var lite oroväckande var just att det åskade och blixtrade så mycket, och man var rädd att det skulle hända något. Vattnet kunde vi väl ta, våra hästar är ju vana vid vatten, även om det inte var riktigt samma förutsättningar som för de andra som fick rida på en torr och fin dressyrbana.

Skillnad när det regnar på tvären

Anna har faktiskt ridit ”vattendressyr” en gång tidigare, dock inte med Don Pedro. När hon åkte ner med Fly Away  (BWP val f-08 e Quidam’s Rubin-Voltaire, uppf Dirk Nevejant) till Portugal 2018 var det också hällregn och åskoväder.
– Jag åkte ner till Sunshine Tour för att få lite sol, men där var det något liknande. Det gick bra, men det kändes som att hästen bara ville krypa in i sig själv och försvinna. Vi lyckades genomföra både dressyren och terrängen trots stora vattensamlingar, och blev femma i den långa trestjärniga klassen, säger Anna som fick med sig ett VM-kval hem.

På våren fylls våra strandängar med vatten, där vi skrittar och rider. Just den här hästen älskar vatten.

– Det gick ju, precis som det här gick. Men det är klart att det är väldigt tråkigt att få de här förutsättningarna, när man har en chans i livet att få göra det med just den här hästen. Samtidigt kan jag inte vara annat än jättestolt över honom som bet ihop och bara gjorde det.

Hur mycket underhåller ni vattenvanan hos hästarna?
– Dels har vi vattenhinder, dels har vi fördelen med att bo på en halvö. På våren fylls våra strandängar med vatten, där vi skrittar och rider. Just den här hästen älskar vatten, jag tror att vi har lagt ut ett annat klipp där vi kommer hem från tävling och han springer rakt ner och badar av sig själv i sjön, småskrattar Anna.

– Skillnaden är väl när vattnet kommer uppifrån och det regnar på tvären. Då blir det svårt att få samma följsamhet i exempelvis skolorna, och han duckar in med nosen. Främst var det egentligen regnet som gjorde det svårt.

Don Pedro och Anna Freskgård terrängred upp sig från plats 34 efter dressyren till plats 17. Ekipaget slutade på plats 23 med 38,0 straff efter ett nedslag i banhoppningen.

Se klippet från unghäst-VM här under.

Bland kommentarerna:
”Det är BARA fälttävlanshästar som ställer upp på det där.”
”En vanlig dressyr hade blivit inställd.”
”Ups, flytvästen på. Duktig häst.”
”Så imponerande att se hur ni tar er an utmaningen.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden