Världen
26 mars 15:40

Kolla klippet – Hästar rymde från Viegård Stuteri

Lösa hästarMellan 50 och 75 hästar rymde på måndagen från det omtvistade Viegårdsstuteriet i Danmark.

Kolla klippet – Hästar rymde från Viegård Stuteri
Flera hästar rymde från Viegård Stuteri på måndagen. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Flera danska medier rapporterar att mellan 50 och 75 hästar kom lösa och rörde sig bort från Viegård Stuteri under måndagen. Sent på måndagskvällen rapporterade sedan Viborg Folkeblad att alla hästar var infångade och åter på plats i stallet. Detta genom att personal från stuteriet och de demonstranter som protesterat mot stuteriet och dess djurhållning, hjälptes åt och lyckades fånga in hästarna igen.

– Just nu försöker alla, både demonstranter och anställda från stuteriet, få tillbaka hästarna igen. Så jag är glad att alla jobbar tillsammans, sa Michele Vandborg, en av demonstranterna, till TV Midtvest i samband med att sökinsatsen pågick.

Se klippet med de lösa hästarna här hos TV Midtvest

Omtalade Stuteri Viegård uppmärksammades i flera medier förra året när det uppdagades att hästarna på gården var undernärda och i mycket dåligt skick. I augusti förra året grävdes 50 hästkadaver upp i en stor insats som gjordes av både polis och myndigheter, då det visade sig att hästarna hade begravts på platsen utan tillstånd. Stora demonstrationer hölls i Danmark, där både professionella inom hästbranschen och djurrättsaktivister deltog. Företaget begärdes sedan i konkurs.

I november förra året blev nästan 400 hästar från Viegård till salu och flera av dem har sålts. Bland annat blev 30 hästar köpta av den danska organisationen Nyt Hesteliv.

Här kan du läsa Ridsports samlade rapportering om Viegård Stuteri

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden