Ridsport Play
6 januari 13:58
Ridsportplus

Kolla klippet: Hunden Bärgarn bästa hjälpen vid tappskor

SökhjälpEn hund som hittar hästarnas tappskor. Låter det för bra för att vara sant? Hos Maria Aldenbrand och Magnus Westin är det verklighet.
− Det var inte svårare att lära honom det än att hitta något annat, säger matte Maria.

Kolla klippet: Hunden Bärgarn bästa hjälpen vid tappskor
Maria Aldenbrand och Bärgarn. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På en gård utanför Vårgårda i Västra Götaland bor Maria Aldenbrand och Magnus Westin med familjen och sina hästar. När den nya familjemedlemmen Bärgarn, uppkallad efter en av karaktärerna i Disneyfilmerna Bilar, kom till huset stod det tidigt klart att han behövde aktiveras.

− Han var energisk som valp, så vi gick hundkurser och började arbeta med nose work, men att leta efter eucalyptus som vi skulle träna på, kändes inte så meningsfullt.

Maria Aldenbrand Med Bärgarn
Bärgarn är den perfekta hjälpredan vid tappskor, säger Maria Aldenbrand. Foto: Privat

Fick många skor att öva på

Men en man som är hovslagare föddes idén att lära Bärgarn hitta tappskor.
− Det var en stor fördel att Magnus kunde ta med sig begagnade skor hem, så att hunden fick öva på skor från olika stall. Vi tog också hjälp av en hundinstruktör i Borås, berättar Maria.

I början lades skorna ut helt öppet i stallet med godis bredvid, och gradvis ökades svårighetsgraden med skorna mer dolda, och så småningom utkastade i hagen.
− Hittills har han hittat nästan alla. Det svåraste är skor som ligger i högt gräs, för då verkar många andra dofter utvecklas runt skon. Skorna får inte heller ha legat ute för länge, då blir det svårare att hitta.

Ett tag markerade han också på skor som satt på hästarnas hovar

Exakt vad det är Bärgarn går på när han hittar skorna, kan Maria inte säga, men han hittar både järnskor och aluminiumskor.
− Ett tag markerade han också på skor som satt på hästarnas hovar, men det blev ju lite farligt så det fick vi träna bort.

Maria Aldenbrand är förvånad över att inte fler hästmänniskor tränar sina hundar på olika sätt.
− Vi jobbar med våra hästar, men hundarna får mest hänga med. Många hundar vill jobba, och Bärgarn har inga särskilda egenskaper som gör honom särskilt lämplig att leta tappskor.

I klippet kan du se Bärgarn på tappskojakt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden