Ridsport Play
10 maj 2022 13:43

Kolla klippet: ”Inte optimalt för unghästar att gå på en fotbollsplan”

BrösarpsprojektetUtvärderingen av Brösarpsprojektet är klar och nu har SVT gjort ett nedslag på Österlen. Se vad veterinärprofessorn Ingvar Fredricson och landslagsryttaren Jens Fredricson säger om resultaten. "Det kan bli en marknadsfördel för oss som hästuppfödare i Sverige", säger Jens bland annat i tv-inslaget som du kan se här.

Kolla klippet: ”Inte optimalt för unghästar att gå på en fotbollsplan”
De unga hästarnas rörelsemönster har noga övervakats under projektets gång. Foto: Brösarpsprojektet

Syftet när Brösarpsprojektet startade på våren 2019 var att se hur unga hästar påverkas av att växa upp på stora och kuperade marker. Både beteende och mående registrerades. Ytterligare två säsonger senare är utvärderingen klar. SVT Nyheter i Skåne har varit på besök i Brösarp.

– Vi kan konstatera att hästarna som varit med ser bra ut. De har gått på olika underlag och det stärker hovar, skelett, senor och ligament, säger Jens Fredricson, landslagsryttare och stallmästare på Flyinge och Strömsholm, till SVT Nyheter.

Mer muskulösa

Unghästarna som har gått på bete i backarna på Österlen springer mer, äter mer och får en bra känsla för att röra sig i kuperad terräng. De är dessutom skadefria trots att de har galopperat bland stockar och stenar.

De har också vuxit långsammare och blivit mer muskulösa än hästar i en referensgrupp på Bollerups naturbruksgymnasium.
– Hästarna på Bollerup rörde sig mindre och de blev ganska feta, säger Pia Petersson, verksamhetsledare för föreningen Häst i Skåne.

Hästarna i projektet rörde sig i genomsnitt 12 kilometer per dygn mot Bollerup-hästarnas åtta kilometer per dygn. De som var i box och hage rörde sig endast fyra kilometer per dygn.

– De ska tidigt få en bra egenbalans, ungefär som ungar som klättrar i träd och leker blir helt annorlunda än de som sitter och spelar datorspel, säger veterinärprofessorn Ingvar Fredricson som är en av initiativtagarna bakom projektet.

Om hästarna kommer att bli framtida guldhästar är dock svårt att sia om, men Jens Fredricson vill gärna att fler hästar ska få möjlighet att växa upp i en vildare natur än en hästhage.
– Det är inte optimalt för en unghäst att gå på en fotbollsplan, säger han.

Se den filmade intervjun från Brösarp här.

Läs hela rapporten här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden