Fälttävlan, Ridsport Play
9 maj 2023 06:25

Kolla klippet: Ros Canter vinner Badminton

InternationelltTrea på världsrankningen och med ett VM-guld i bagaget - hemmahoppet Rosalind Canter tog hem Badmintons femstjärniga klassiker på måndagen, med hela 15 straff till godo på tvåan.

Kolla klippet: Ros Canter vinner Badminton
Ros Canter och Lordships Graffalo, segrare i Badmintons femstjärniga klassiker 2023. Foto: Badminton Horse Trials

Rosalind Canter var tvåa med Lordships Graffalo (SHBGB val f -12, e Birkhof’s Grafenstolz, uppf Lordships Stud, äg Michele Saul), som då debuterade i femstjärnig klass, i Badminton förra året. Ekipaget gjorde en imponerande insats även på VM 2022, där de slutade fyra på sitt dressyrresultat.

Ros Canter, för närvarande rankad trea i världen, var dessutom regerande världsmästare från VM i Tryon 2018 då hon vann med Allstar B – valacken som skadade sig i terrängen i Aachen förra året och tvingades avlivas.

Inför årets upplaga av den brittiska klassikern var Canter – som aldrig tidigare vunnit en femstjärnig klass – och hennes Lordships Graffalo en av favoriterna, och redan i dressyren visade ekipaget att de var sugna på segern – ritten belönades med 22,1 straff och en knapp ledning.

Kungakrock gav ändrat schema

Badminton, som i år krockade med kröningen av den brittiske kungen, fick ett lite annorlunda upplägg och terrängen reds därför på söndagen. Vädergudarna var inte på arrangörens sida och årets tävling blev en rejäl utmaning för samtliga, då underlaget på terrängbanan var djupt och tungt efter intensivt regnande.

Ingen klarade terrängen utan tidsfel, men Ros Canter lyckades behålla sin ledning efter en kämpainsats från sin 11-årige valack.
– Han var fantastisk, som alltid. Han har aldrig behövt kämpa så hårt tidigare, en häst som han borde hyllas – jag har aldrig suttit på något liknande. Marken var ännu svårare under eftermiddagen, konstaterade Canter efter sin terrängrunda med Lordships Graffalo, den andra för dagen då hon även startade Pencos Crown Jewel på förmiddagen.

Townend utblåst för trött häst

Terrängen blev utslagsgivande och bakom Canter försvann både tvåan och trean efter dressyren – Kitty King/Vendredi Biats blev uteslutna och Oliver Townend hamnade återigen i blåsväder, nu med Swallow Springs som visade tydliga tecken på trötthet. Townend fortsatte men blev till slut stoppad av Ground Jury och tagen av banan.

Inför den avslutande banhoppningen som reds på måndagseftermiddagen låg istället irländaren Austin O’Connor – snabbast av alla i terrängen – tvåa med Colorado Blue. Townend var trea med sin andra häst, Ballaghmor Class, och efter att de båda haft nedslag var vägen öppen för Ros Canter.

Hon kunde lugnt lotsa Lordships Graffalo till seger med en felfri runda på hinder, men med 1,6 tidsfel. Townend tog hem andraplatsen 15 straff bakom Canter, och O’Connor – som rev två – slutade trea.

Resultat

Se Ros Canters segerrunda på terrängbanan och hoppbanan här nedan:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden