Fälttävlan
15 december 2022 16:00
Ridsportplus

Oliver Townend varnas för spöanvändning

VarningTidigare världsettan Oliver Townend var en av ryttarna som var inbjuden till årets inomhusfälttävlan under Sweden International Horse Show. Britten, som varit i blåsväder för överdriven spöanvändning flera gånger tidigare, fick en muntlig varning för samma regelbrott under uppvärmningen i Friends.

Oliver Townend varnas för spöanvändning
Oliver Townend hade ingen bra start med Sotomayor (bilden), och testade senare en annan häst - men även där tog det stopp. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var inte brittens tävling i Stockholm – Oliver Townend hade inte lånehästen Sotomayor (SWB val f -13, e Baltimore-Be My Chief xx, uppf Irja Solner, äg Irja Solner & JL Häst) på sin sida och fick inte valacken att hoppa ner från banken i uppvärmningsklassen som reds på torsdagen under Sweden International Horse Show.

Till slut backade hästen av banken och Townend föll av. Tillsammans med Sotomayors ägare Johan Lundin beslutades att hästen inte skulle starta i söndagens avgörande, och istället testade Oliver Townend en annan häst för eventuell start. Men provridningen gick inte som förväntat och i samband med att hästen stannade på ett hinder på framridningen använde Townend sitt spö på ett icke tillåtet sätt.

Anna Lindqvist, internationell hoppdomare på högsta nivå, var på plats på uppvärmningen i egenskap av överdomare för ponnyernas hoppklass som snart skulle börja. Hon var även ordförande i Ground Jury för inomhusfälttävlan.

– Han använde spöet på ett sådant sätt som inte FEI-reglerna tillåter, berättar Anna Lindqvist för Ridsport.

– Jag råkade sitta precis exakt där det hände, när hästen stannade på hindret. Jag tog upp händelsen för diskussion med tekniske delegaten och de andra i Ground Jury.

Tillsammans kom man fram till att Townend skulle tilldelas en muntlig varning för överdriven spöanvändning enligt FEI, något som meddelades till britten på plats.
Hur mottogs varningen?
– Man har alltid olika åsikter, men han accepterade det – det var inga konstigheter.

Upprepade varningar

Det är inte första gången Oliver Townend, som var världsetta under lång tid, uppmärksammas för sin spöanvändning – britten har fått flera varningar för samma sak, och andra liknande regelbrott, vid tidigare tillfällen.

Vid de femstjärniga tävlingarna i Badminton 2018 varnade FEI honom efter att han piskat båda sina hästar, händelser som fick stora konsekvenser för Townend som inte togs ut till VM samma år. Han förlorade även flera sponsorer på grund av sitt beteende.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden