Fälttävlan
24 november 2022 20:20
Ridsportplus

Världsettan Tim Price: ”Hittat ett hållbart sätt att jobba med hästarna”

SIHS 2022Första starten med nya bekantskapen Celladonn blev kanske inte riktigt som världsettan i fälttävlan, Tim Price, hade tänkt sig. Men även om han själv är specialist på de riktigt långa, krävande terrängbanorna så gillar han det korta inomhusformatet. "Det är en adrenalinkick", konstaterar han efter torsdagskvällen i Friends Arena.

Världsettan Tim Price: ”Hittat ett hållbart sätt att jobba med hästarna”
Världsettan Tim Price är i Stockholm för att rida inomhusterräng. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Han satt i sadeln på svenskägda Celladonn (OLDBG val f -11, e Callistus-Lancer II, uppf Erich Stevens, äg My Persson) för första gången under torsdagseftermiddagen. Några timmar senare red nya zeeländaren Tim Price – just nu rankad som etta i världen – in i ett dunkande Friends Arena och satte fart över terränghindren som fått flytta inomhus.

– Det här var väldigt kul, han är väldigt cool, säger Price om valacken efter rundan, som inte resulterade i någon topplacering denna gång – Celladonn tog sig bland annat en extra titt på snögubbarna.
– Det är svårt att veta vad man kan förvänta sig när man inte har startat hästen tidigare. De få sprången vi har tagit idag har verkligen känts positiva, så jag var inte beredd på att han skulle stanna. Men det är så det är, vi har lite mer tid att lära känna varandra nu inför söndag.

Tim Price har ridit inomhusterrängen i Stockholm två gånger tidigare, men det är inte något han gör särskilt ofta.
– Det skiljer sig från min specialitet, det långa formatet av fälttävlan, där allt görs lugnt och metodiskt – på inomhusterräng har du ett helt annat tempo, du måste verkligen skruva upp det. Det är annorlunda men spännande, det är en riktig adrenalinkick, konstaterar han.

Det har varit ett framgångsrikt år för Tim Price och hans fru Jonelle – de har båda klättrat upp till yttersta toppen och är rankade högst i världen.
– Livet som världsetta, och världstvåa, är rätt kul – det börjar sjunka in nu, det är en fantastisk prestation som vi har jobbat väldigt hårt för, väldigt länge. Vi är båda i rätt fas i vår karriär, vi har riktigt bra hästar och hästägare – då är det rätt enkelt, säger han och skrattar.

Jagar en lagmedalj

Hemma i England, där paret är stationerade, finns två barn under fem år men ändå har arbetet med hästarna flutit på de senaste åren och paret har klättrat stadigt på världsrankningen. Enligt Tim Price handlar mycket om att de har hittat ett hållbart sätt att jobba med hästarna.

– Det har varit fantastiska år, där vi har lärt oss att ta hand om och träna hästarna på rätt sätt så att de blir hållbara – de ska inte bara vara fräscha sista dagen på tävling, utan även dagen efter tävling och alla dagar efter det. Det handlar om att förbereda hästarna på bästa sätt, utan att göra för mycket.

Åren med coronapandemin gav paret chansen att dra ner lite på tempot och lägga mer tid på varje häst – något som enligt Tim Price betalar sig nu. Det finns dock fortfarande högt ställda mål som familjen har siktet inställt på .
– En lagmedalj på OS är något vi verkligen suktar efter. Vi får så mycket stöd från vårt hemland, så vi vill gärna ge något tillbaka till Nya Zeeland.

Maxime-livio-boleybawn-prince-6-221124-rt
Maxime Livio och Boleybawn Prince toppade uppvärmningen. Foto: Roland Thunholm

Franskt i topp

Torsdagskvällens klass fungerade som en uppvärmning för de tio fälttävlansryttarna i Top 10 Indoor Eventing, men det stod även en del prispengar på spel. Snabbast runt banan var fransmannen Maxime LivioBoleybawn Prince (ISH val f -04, e Colin Diamond-Clover Hill, uppf Brian McDonnell, äg Chavatanont & Lertrungamorn), en häst som gick OS 2021 för Thailand.

Sofia-sjöborg-eastbourne-6-221124-rt
Sofia Sjöborg och Eastbourne, bästa svenska ekipage. Foto: Roland Thunholm

Det blev svenskt på andraplatsen genom Sofia Sjöborg/Eastbourne, en placering hon fick dela med danske Peter Flarup/Fascination då de korsat mållinjen på exakt samma tid.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden