Fälttävlan, Ridsport Play
1 maj 2022 14:22
Ridsportplus

Kolla klippet: SWB-häst på väg mot topplacering i Kentucky

InternationelltStorbritanniens Pippa Funnell är på väg mot något stort med SWB-hästen Maybach i Kentuckys femstjärniga stortävling. "Känns helt otroligt att denna SWB-häst har levererat så i en tävling med stor atmosfär," säger ägaren Sara Sjöborg Wik. Här kan du kolla in ekipaget i lördagens tuffa terrängprov.

Kolla klippet: SWB-häst på väg mot topplacering i Kentucky
Kentucky Horse Park är värd för en av de årliga femstjärniga tävlingarna i fälttävlan. Foto: Kentucky Horse Park

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är Maybach (SWB f 2010 e Jaguar Mail-Irco Mena, uppf Camilla Paradis, ägare S.H.E Eventing AB), riden av brittiska Pippa Funnell som har imponerat i såväl dressyr som terräng på den klassiska tävlingen i USA.

Han tog sig an varje hinder med stort självförtroende. Sara Sjöborg Wik.

Maybach tävlade under svensk flagg av Hedvig Wik tidigare och ekipaget genomförde bland annat unghäst-VM när hästen var sex år.

Sedan 2017 är det flerfaldiga mästerskapsmedaljören Pippa Funnell som rider SWB-hästen där svenska fälttävlansprofilen Sara Sjöborg Wik står bakom ägarföretaget S.H.E Eventing AB. Under det pågående långa femstjärniga klassen i Kentucky, USA, har ekipaget levererat toppresultat i tuff konkurrens.

Femma efter dressyren

I dressyren blev det 29 straff och en femteplats.

– Han växte när han kom in på dressyrbanan och gjorde ett fantastisk test. Han har varit under 30 straff sedan 2018 och nu även i sin första femstjärniga, berättar Sara Sjöborg Wik.

Maybach var den första hästen hon köpte till S.H.E. Eventing 2015.

I lördagens utslagsgivande terräng fick ekipaget drygt elva straff för tiden och halkade ner till en nionde plats. Inför söndagens avgörande banhoppning har Maybach fjärdeplatsen inom ett nedslag.

”Grymt bra”

– Terrängen var helt grymt bra. Han tog sig an varje hinder med stort självförtroende och låg rätt på tiden upp till nio minuter. Efter att han snubblade i vattnet hinder 23 och sedan hade sedan två mindre lyckade språng på B och C så tappade han lite och blev snabbt trött. Men Pippa tog hem honom säkert och han gjorde en helt otrolig runda! Jag kan inte vara mer stolt och Hedvig och jag njuter, fortsätter Sara Sjöborg Wik.

– Känns helt otroligt att denna SWB-häst har levererat så i en tävling med stor atmosfär.

Tysklands stjärna Michael Jung har hållit en klass för sig hittills under tävlingen och toppar tillsammans med FischerChipmunk FRH på sitt dressyrstraff 20,1 inför banhoppningen. Ledarekipaget har mer än nio straff ner till tvåan efter dressyr och terräng, vilket innebär att det kan riva två hinder och ändå vinna klassen.

Tävlingen beräknas vara klar vid 23-tiden i kväll, svensk tid. Startordningen i hoppningen är omvänd med de bästa ekipagen sist.

Maybach godkändes vid söndagsmorgonens andra besiktning.

Se delar av Maybachs terräng på lördagen nedan.

Tävlingarna i Kentucky är en av få femstjärniga tävlingar varje år och ingår i Rolex Grand Slam tillsammans med Badminton och Burghley. Pippa Funnell och Michael Jung är de enda som har lyckats ta hem Grand Slam-titeln genom att vinna de tre tävlingarna i följd.

Liveresultat

Arrangörens webbplats

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden