Ridsport Play, Världen
19 april 2022 19:50

Kolla klippet: Valery Koren tillbaka på klubben i Bucha

VittnesmålDöda hästar, enorm förstörelse och märkliga ryska meddelanden. Landslagsgroomen Valery Koren har återvänt till anläggningen i Bucha och i det här klippet berättar han själv om vad som hände när ridcentret förvandlades från toppanläggning till ryskt fältsjukhus. Varning för starka bilder.

Kolla klippet: Valery Koren tillbaka på klubben i Bucha
Valeriy Korin lyckades rädda ett stort antal hästar i Butja och få dem att överleva i en trädgård. Nu har han återvänt till anläggningen om lämnats i total misär. Foto: Viktor Ponomarov/Suspilne Media

Ridsport har tidigare berättat om hur Valery Koren, ryttare och hästskötare till den ukrainska landslagsryttaren i dressyr, Iryna Soroka, lyckades rädda 14 av anläggningen KCK Buchas hästar och tillsammans med dem överleva i en trädgård i drygt en månads tid.

I en längre intervju med det ukrainska public service-bolaget Suspilne, som i samarbete med Ridsport textats på engelska, berättar nu Valery Koren själv om vad som hände den 27 februari, då hans arbetsplats förvandlades från topputrustad ridsportanläggning till ryskt militärsjukhus, hur han själv hotades till livet och om hur starten på en mardrömslik vår inleddes.

Efter att de ryska styrkorna lämnade området den 1 april har totalt 24 av anläggningens hästar återfunnits, utöver fyra som hittats döda.

I skrivande stund pågår ett intensivt arbete med de djur som återfunnits, många är utmärglade och skadade efter att ha levt helt vind för våg sedan krigsutbrottet och står under veterinärvård.

På påskdagen dog en av hästarna som synts i sociala medier, 11-årige Plombir, som fotades strosandes inne i en sönderbombad matvaruaffär i början av mars och var en av de 14 hästarna i trädgården. Det skriver Iryna Soroka i sina sociala medier.

Ridsport varnar känsliga tittare för starka bilder, både i filmklippet och längre ner i artikeln. Inslaget är textat på engelska.

Enorma förluster

Även om anläggningen KCK Bucha är relativt intakt, är förödelsen stor och ingen vet i dag när verksamheten kan komma i gång igen.

– Det är svårt att beräkna förlusterna. Här stod hästar värda enorma summor och bara anläggningen i sig var värd miljoner i det skick den var före krigsutbrottet, säger Andrey Tolpyha, chef för verksamheten.

Svensk insamling på väg

Flera svenska insamlingar till hästar i Ukraina är i full gång. Josefine Esperansa rivstartade sin insamling ”Help Horses in Bucha” efter att ha läst Ridsports artikel om Valery Koren. På annan dag påsk nådde hon insamlingsmålet och under tisdagen påbörjas transporten mot Ukraina, där foder, veterinärvårdsartiklar, mineraler och vitaminer öronmärkts till KCK Buchas hästar.

-Det tog sju dagar att få ihop pengarna som behövdes för transporten och jag sitter här med både tårar och en känsla av lättnad, säger Josefine Esperansa.

Höbonden Nils Söderberg har skänkt stora mängder foder till flera insamlingar och är också engagerad i Help Horses in Bucha.

– Beroende på hur stor lastbilen som nu går ner är lastar vi på 8 eller 16 stora balar, men fler lastbilar är att vänta så det blir mer. Jag efterlyste täcken på Facebook och responsen har varit helt otrolig. På bara ett par dagar fick jag omkring 300 täcken som vi nu har packat i stora säckar so också går med samma transport, säger han.

278705315_4690209047751539_8490426517387286286_n
Höbonden Nils Söderberg skänker stora mängder foder och har även samlat ihop 300 hästtäcken som i veckan körs till Ukraina. Foto: Privat

”Min själ brinner för dem”

För Valery Koren fanns aldrig något alternativ till att stanna i närheten av stallet den 27 februari.

– Jag kunde inte fly, även om många sa: ”Fly.” Jag kunde inte, det skulle vara oärligt . Hästarna är mina favoritdjur, min själ brinner för dem. Hur skulle jag någonsin kunna lämna dem?

11. Valeriy Loads The Horse For Transportation
Arbetet med att hitta och rädda hästar från Bucha pågår fortfarande. Nästan två månader efter krigsutbrottet återfinns dagligen hästar som släppts lösa från anläggningar i området. Foto: Viktor Ponomarov/Suspilne Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden