Sverige
4 januari 2021 11:58
Ridsportplus

Kommun stänger ridhus: ”Svårt att acceptera”

PandemirestriktionerFör några veckor sedan stängde Ronneby kommun Ronneby Ryttarförenings båda ridhus med hänvisning till restriktioner för att minska spridningen av coronaviruset. "Jag har försökt att argumentera på alla möjliga olika sätt för att vi ska få använda våra ridhus, bland annat genom att hänvisa till djurskyddslagen" säger klubbens verksamhetschef Anna Osswald. På anläggningen finns 50 hästar, varav drygt häften är privatägda.

Kommun stänger ridhus: ”Svårt att acceptera”
Ronneby Ryttarförening får i huvudsak hålla sig till sin uteridbana den närmaste tiden. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Sitikka

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var den 21 december som Ronneby kommun beslutade att alla kommunala anläggningar skulle stängas med hänvisning till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta gäller även Ronneby Ryttarförenings anläggning som är kommunal.

  I det här fallet känns det som att det har haft större betydelse att vi är en kommunal anläggning än hur smittspridning skulle kunna gå till. Anna Osswald, verksamhetsansvarig hos Ronneby Ryttarförening.

  – Det innebar att båda våra ridhus stängdes och vi blev hänvisade till uteridbanan och skogen, vilket inte är så enkelt så här års när det kan vara fruset, hårt och isigt, säger Anna Osswald, verksamhetschef hos föreningen.

  – Vi vill självklart ta vårt ansvar och följa rekommendationer, men i det här fallet känns det som att det har haft större betydelse att vi är en kommunal anläggning än hur smittspridning skulle kunna gå till. Det är lite svårt att acceptera beslutet om stängning när man inte riktigt ser vad som är smittorisken i vår verksamhet, fortsätter Anna Osswald.

  50 hästar

  Det finns totalt 50 hästar på anläggningen. 22 av dem är ridklubbens lektionshästar och resten är privatägda. Restriktionerna gäller även de inackoderade hästarna.

  Annaosswald
  Anna Osswald. Foto: Privat

  Sedan beslutet togs har kommunen lättat lite på restriktionerna, och nu får två personer vistas inne i ridhusen samtidigt.

  Föreningen får också ha lektioner för max åtta personer på uteridbanan.
  – Där kan vi ha lektioner för vuxna om väder och vind tillåter. Men med barn är det värre eftersom de ska ha en medhjälpare med sig och då blir det snabbt många människor.

  Anläggningens 50 hästar får nu motioneras så gått det går, ridskoleverksamheten är inställd till och med den 24 januari till att börja med.

  – Vi har hyrt ut lektionshästarna den här perioden och de som hyr dem får boka tid i ridhuset, säger Anna Osswald som är bekymrad över hur detta system ska fungera när skolorna kommer i gång nästa vecka och färre kan nyttja dagtiderna i ridhuset.

  – Vi vill ju inte att det ska gå ut över hästarna på något sätt.

  Flera argument

  Föreningen har kommunicerat med ansvariga kommunen gällande restriktionerna flera gånger.
  – Jag har försökt att argumentera på alla möjliga olika sätt för att vi ska få använda våra ridhus, bland annat genom att hänvisa till djurskyddslagen, att ridsportförbundet bedömer att ridskolor ska kunna vara igång och att andra kommuner har ändra beslut om att stänga ridhus, säger Anna Osswald.
  – Men vi har inte fått den förståelse för vår verksamhet som vi önskat. Vi håller ju automatiskt minst två meters avstånd till varandra när vi rider till exempel.

  Oklart med bidrag

  Ronneby Ryttarförening har – liksom många andra verksamheter – påverkats av olika coronarestriktioner sedan pandemin bröt ut för snart ett år sedan och detta har påverkat ekonomin.

  Förening ska söka de bidrag som går att söka hos Riksidrottsförbundet, RF, men vet inte om de kan få bidrag därifrån då RF inte står bakom beslut att stänga ridhus.

  – Det är en knivig situation, säger Anna Osswald.

  Övriga ridskolor i Blekinge har inte behövt stänga sina ridhus.

  Ridsport har utan framgång försökt nå ansvariga på Ronneby kommun vars beslut gäller till och med den 24 januari.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden