Hästliv
27 maj 2020 17:23
Ridsportplus

”Konsten är mitt sätt att bidra till ridsporten”

HästmotivKonstnären Elin-Marie Söderlund har älskat hästar så länge hon kan minnas, som barn åkte hon buss i timmar bara för att få vara i stallet. Nu målar hon tavlor och hennes konst är helt och hållet fokuserat på hästmotiv.

”Konsten är mitt sätt att bidra till ridsporten”
Elin-Marie Söderlund målar drömlika motiv. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tecknade och målade gjorde hon också redan som liten. Hennes pappa påminde henne ofta om att vad som än skulle komma att hända i livet så skulle hon alltid ha konsten och se sig själv som en konstnär.
– Min pappa hade lådvis med mina konstverk hemma.

I tonåren kom livet emellan både ridningen och målandet. Det var först i vuxen ålder, efter att ha fått sina två döttrar, som Elin-Marie Söderlund återupptog konsten.

Numera målar hon med olja och akryl på linneduk eller canvas, och hennes konst är helt och hållet fokuserat på hästmotiv. De färgsprakande fantasifulla målningarna med hästar i frihet, knoppade dressyrhästar utan ryttare och blåa skimlar föds ur Elin-Marie Söderlunds dröm om det perfekta samspelet mellan häst och ryttare.
– Jag blir inspirerad av hästarna som individer och det de gör för oss människor, säger hon och fortsätter:
– Känslan man har tillsammans med hästen i en rörelse, när allt faller på plats och man har balans, styrka och harmoni. För mig är ridningen i sig i allra högsta grad också den en konstform.

Brinner för ridsporten när den är som bäst

Efter några års uppehåll med ridningen står nu också en 4-åring (e Dante Weltino-Gribaldi) i stallet. Elin-Marie har höga förhoppningar på det känsliga stoet Rythm of a dance GJ, som nu ska få tid på sig att utvecklas i sin egen takt. Hon brinner för ridsport när den är som bäst och hon söker ofta inspiration till sina målningar bland ryttare. Carl Hester är en favorit.
– Jag älskar sporten, så länge vi alltid sätter hästen främst, förklarar Elin-Marie  Söderlund, som bland annat sponsrat Dressage Power med sina alster.
– Det här är mitt sätt att vara med och ge det jag kan till sporten, säger hon.

Dscf3118-(1)
Tavla av Elin-Marie Söderlund. Foto: Natalie Lindholm
Dscf3122-(1)-kopia
Tavla av Elin-Marie Söderlund. Foto: Natalie Lindholm

Fakta

Elin-Marie Söderlund

Img_5703
Elin-Marie Söderlund Foto: Natalie Lindholm

Vem: Elin-Marie Söderlund (ElinMarieArt) bor i Stråvalla, Varberg med döttrarna Emma, 17 år, och Gilda, 19 år, samt hästen Rythm of a dance GJ (e Dante Weltino-Gribaldi).

Vad: Konstnär vars färgstarka fantasifulla hästmotiv säljs i både Sverige och Europa.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden