Sverige
1 februari 2019 20:01
Ridsportplus

Köpte hösilage för nära 75 000 kronor från Holland – alla balar var mögliga

Mögligt foderProvbalen såg jättefin ut, men när leveransen med 40 balar för nära 75 000 kronor kom från Holland var alla mögliga.
− Paniken steg för varje bal jag öppnade, säger uppfödaren Anna Oxell som nu ska polisanmäla det inträffade.

Köpte hösilage för nära 75 000 kronor från Holland – alla balar var mögliga
Bara provbalen var bra – resten var mögliga. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

51298891_301237767262069_1880310633212149760_n
Anna Oxell. Foto: Privat

Dressyruppfödaren Anna Oxell har 13 ston och unghästar, och i somras kunde hennes vanliga leverantör inte leverera mer än en bråkdel av vad hon behövde.
− Han förmedlade då kontakten med en leverantör i Holland, men det var jag som fick stå för beställningen, berättade Anna Oxell.

Först fick hon en provbal, som såg utmärkt ut, så Anna Oxell betalade 74 800 kronor för 40 balar. Dessutom fick hon bekosta frakten på 20 000 kronor.

Redan vid leverans såg hon att plasten var lagad på en av balarna, och när hon började öppna balarna kom paniken. Den ena balen efter den andra var möglig.
− I några balar kunde jag använda delar av hösilaget, men som bakteriolog vet jag att om det finns mögel på ett ställe så är hela balen drabbad, säger Anna Oxell som är utbildad läkare.

Jag har svårt att tro att någon kan göra så här med berått mod, och sedan vägrar ta ansvar.

Tänker polisanmäla

Hon pratade med den holländska leverantören före jul, men fick då till svar att leverantören inte tog ansvar för balarnas innehåll.
− Jag har svårt att tro att någon kan göra så här med berått mod, och sedan vägrar ta ansvar. Men jag tänker gå vidare och polisanmäla, säger Anna Oxell, som nu har gården full av oanvändbara silagebalar, medan hästarna fodras med det hennes vanliga leverantör kunde få ihop från tredjeskörden.

Var kontaktperson – men förnekar

Den holländska säljaren är ett företag som främst föder upp, tränar och säljer sporthästar. En svensk kvinna är knuten till företaget, och i somras lade hon vid minst två tillfällen ut på sin Facebook att det fanns hösilage till salu från gården, och att hon var kontaktperson.

Det var också denna kvinna som skickade fakturan till Anna Oxell, men när Ridsport talar med henne förnekar hon att hon har något med affären att göra.Hon vill inte heller lotsa vidare till den som förmedlade affären.
Samtidigt säger hon att företaget har sålt hur många lastbilslaster som helst till både Holland och Sverige.
− Men det är bara Anna Oxell som har ringt tillbaka och klagat, säger kvinnan.

Hösilage3
En bal var till och med lagad. Foto: Privat
Hösilage4
Det var 40 balar i leveransen från Holland. Foto: Privat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-