Körning
27 maj 2021 14:02
Ridsportplus

Körningen pausar i Falsterbo – storsatsar på 2022

FHS 2021Sportkörningen i Falsterbo får stå över ännu en sommar. Pandemirestriktionerna stoppar återigen ett av de mest populära inslagen på den traditionsrika hästshowen.

Körningen pausar i Falsterbo – storsatsar på 2022
Anna Racking, landslagskusk i ponny, enbet, öser på Falsterbo. Året är 2018. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Karolina Swärdh, ansvarig för körningsdelen, eller som det heter officiellt ”show director for driving”, är självklart besviken, men det är bara att blicka framåt ett år till.

– Falsterbo Horse Show har ju lagt till ”sports edition” för årets arrangemang. Det blir alltså dressyr och hoppning, övriga inslag får stå på vänt helt enkelt, berättar Karolina.

– Dessutom har ”vår” arena inga numrerade sittplatser, den är helt enkelt stängd för alla aktiviteter.

Storsatsar till nästa år

För Karolina var det bara att ladda om och se framåt när beslutet kom. Och finslipa på den stora nyheten som ska göra körningen ännu mer attraktiv för publiken och för deltagarna själv.
– För nu ska vi uppgradera!

Det handlar om lagtävling, ett fyrspann, ett par och ett enbetsekipage bildar lag. Fyrspannskusken är lagledare och teamkänslan är extra viktig. Och det lag som har bästa resultatet vinner. Svårare än så är det inte och Karolina Swärdh tror mycket på den här förnyelsen.

Korningbild-1
Karolina Swärdh är ansvarig för körningen. Här gratulerar hon Linnea Kristiansen till placeringen i Falsterbo Driving. Foto: Eva Österlund

Skulle hon tveka någon gång så är intresset för att köra i Falsterbo större än någonsin. Både från svenska kuskar och de från andra länder.
– Det är många som kontaktar mig och vill vara med, ”Blir det körning i Falsterbo?”, ”Vad krävs för att få vara med?”, ”Hur kan jag kvala?”.

Det är några av alla de frågor som kommer, många från de allra bästa i världen. Falsterbo är en tävlingsplats där man gärna vill vara med. Publiken, stämningen, konkurrensen, ett annorlunda upplägg och inte minst prispengarna.

– Jag har ju en färdig plan och vill presentera den nu, betonar Karolina. Men pandemi är pandemi, förhoppningsvis kan vi köra helt och fullt nästa år istället.

”Kick för ungdomarna”

Körningen har funnits med i Falsterbo sedan 2014. Då kunde ju ingen veta vilken fantastisk utveckling det skulle bli, att körningen skulle stanna kvar i Falsterboprogrammet. Och gå från ett trevligt inslag på en bana lite offside till en satsning som bara blir större och större.

– Det ska vara uppiggande för sportkörningen. Och det är spännande att leda utvecklingen vidare genom arrangemanget i Falsterbo, fortsätter Karolina.

Roliga, och proffsiga tävlingar är viktigt, sedan är det ju inte fel med lite pompa och ståt för lagen också.
– Dessutom har ju våra unga kuskar, de som ska föra körningen vidare, här möjlighet att se sina stora idoler, kanske till och med få tävla emot dem. Det kan bli en kick för ungdomarna och för hela sporten.

”Alla vill köra i Falsterbo”

Karolina vill presentera det bästa som finns. Man ska inte bara köra fort, det ska vara snyggt också och hästar och ponnyer ska vara i toppskick. Alla vill köra i Falsterbo men det ska inte vara helt enkelt att ta sig dit.

Nu vilar alltså körningen ett år till, men Karolina är inte ett dugg orolig för att intresset för att få vara med skulle mattas. Tvärtom. Det får hon många bevis för och de som inte kör ställer gärna upp och hjälper till.

– Nästan alla våra funktionärer i körningen är själva kuskar och vet precis vad som ska göras och skulle det hända något så vet de precis vad som ska göra då också. Ett underbart gäng!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden