Hoppning
7 oktober 2018 20:38
Ridsportplus

Kritik mot 5-årsupplägget: ”Många som backade på grund av det”

OmdiskuteratIngen omhoppning på tid, däremot jurybedömning och testryttare – årets upplägg av Breeders Trophy för de femåriga hopphästarna var nytt, och mycket omdiskuterat. Ridsport har frågat några ryttare och tävlingsledaren om saken.

Kritik mot 5-årsupplägget: ”Många som backade på grund av det”
"Det många som backade på grund av det", säger 6-årsvinnare Magnus Jacobson om 5-årsupplägget. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Antalet starter i hoppningen var betydligt färre än tidigare år. Delvis berodde det på att Elmia låg veckan efter Breeders-meetinget, men i femårsklassen framför allt för att många i första hand var skeptiska mot att finalen skulle avgöras av en testryttare.
– Speciellt som vi inte fick reda på vem testryttaren skulle vara, sa Magnus Jacobson, ryttare på flera Breeders-hästar och vinnare med sexåringen Heartcore L.
– Det kan man tycka var dålig information och det var många som backade på grund av det.

”Tittar på utbildningsplanen”

Liksom vid tyska Bundeschampionatet var ambitionen att femåringarnas championat i år skulle avgöras utan omhoppning på tid.
– Vi tittade på utbildningsplanen för femåringar och fick bekräftat att femåringar inte ska vara vassa i omhoppning, säger Tomas Torgersen, verksamhetsansvarig på Swede Horse och tävlingsledare under Breeders Trophy.

– Vi ville gå från att femårsfinalen skulle vara en bästa-ryttare-test till en bästa-häst-test.

Ridsportprofilen Tomas Torgersen presenteras i ett stort reportage i Göteborgsposten. (Arkivbild)
”Vi ville gå från att femårsfinalen skulle vara en bästa-ryttare-test till en bästa-häst-test”, säger Torgersen. (Arkivbild)

Så upplägget i år, framtaget av Swede Horses styrelse med bland andra Henrik Ankarcrona och Emma Rosenqvist, var att rida en omgång bedömning A först dageen och dag två en andra omgång där hästarna bedömdes av en jury bestående av Leif Jönsson, Harald Jönsson och Jens Fredricson. I finalen hoppades hästarna av testyttare och så småningom blev det klart att nederländske OS-guldmedaljören (Sydney 2000) Jeroen Dubbeldam blev den som anlitades,

”Kändes lite meningslöst”

I första omgången gällde det att hoppa med fyra fel eller mindre för att gå vidare till andra omgången. Resultaten nollades där och det var domarbetygen som sedan avgjorde vilka hästar som gick till final.
– Det kändes lite meningslöst att första omgångens resultat inte hade någon mer betydelse, menade Magnus Jacobson.

Tomas Torgersen motiverade anledningen till detta.
– Om vi vill jobba med testryttare så måste vi under vägen begränsa antalet hästar i finalen, sa han.

Jeroen Dubbeldam gjorde ett gediget jobb på de 14 finalhästarna i detta som var hans första testryttarjobb någonsin och han gillades av många. Utfallet av årets femårshoppning kommer att noga analyseras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-