Sport
7 oktober 2018 08:35
Ridsportplus

Färre Breeders-starter när Elmia kommer tätt efter

Tätt inpåHöstens två stora tävlingar för unghästar ligger i år direkt efter varandra: Breeders Trophy och Elmia Scandinavian Horse Show.
– Det avgörande blev att en testryttare ska rida de 5-åriga hopphästarna på Breeders i år, säger Louise Jansson som hade löst deltagarbevis till båda och valde bort Breeders med Zilenzia som vann tävlingen som 3-åring.

Färre Breeders-starter när Elmia kommer tätt efter
Zilenzia blev bästa 3-åriga hopphäst i Breeders 2016. I år avstår Louise Jansson från att visa henne på Breeders, för att i stället delta på Elmia, eftersom tävlingarna ligger så nära varandra. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Artikeln är publicerad i senaste numret av Ridsport och är således skriven innan Breeders Trophy inleddes.

Det 5-åriga SWB-stoet Zilenzia kommer inte till Breeders i år, trots att hon vann som 3-åring och har haft flera andra framgångar sedan dess. När ryttaren Louise Jansson upptäckte att Breeders och Elmia låg direkt efter varandra insåg hon att de måste välja.

– Det avgörande blev att en testryttare ska rida de 5-åriga hopphästarna på Breeders i år, och jag vill inte att någon annan ska bedöma min häst i finalen. Då vill jag visa upp henne själv. Vi hade en annan ryttare på henne en tid och hästen trivdes inte med det, säger Louise Jansson.

Reseavståndet är en annan orsak. Till Flyinge är det sex timmars resa från Örebro, till Jönköping och Elmia är det två.
− På Elmia är det också lite mer show, och arenan fungerade bättre än på Flyinge, där det är lite mindre plats.

Louise Jansson löste deltagarbevis för både Breeders och Elmia tidigt på året, innan det stod klart för henne att tävlingarna låg direkt efter varandra.

”Pengarna i sjön”

− Det var ju pengarna i sjön. Jag hade gärna gjort båda om det bara varit lite tid emellan, men för en 5-åring blir det för tufft i år. Det är jättedåligt och nästan provocerande att de ligger så tätt, säger hoppryttaren och unghästutbildaren Ellen Brunes, som ändå tänker starta i båda tävlingarna.

− Mina hästägare missar inte gärna Breeders, och eftersom vi bor bara 40 minuter från Jönköping behöver vi inte ha uppstallning på Elmia. Om vi inte kvalar till finalen i Breeders kan vi dessutom få nästan en vecka mellan tävlingarna, säger Ellen Brunes.

Färre starter

Tidigare år har Elmia-tävlingarna legat i vecka 43, men i år ligger de tidigare på grund av andra bokningar på Elmia.
− Det är beklagligt att tävlingarna ligger så nära varandra i år. Konkurrensbilden blir tydligare och vi får färre starter i Breeders i år, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen.

"En extremt snabb process" konstaterar Tomas Torgersen om finalansökningen för 2018.
Breeders tävlingsledare Tomas Torgersen. (Arkivbild) Roland Thunholm

Enligt uppgifter till Ridsport är det flera som väljer bort Breeders på grund av det nya greppet med testryttare på de 5-åriga hopphästarna.
− Självklart ska vi utvärdera det noggrant. Syftet med testryttare är att försöka få en så bra och rättvisande bedömning som möjligt av de 5-åriga hästarna utan att det slutliga resultatet ska komma ur en omhoppning, något en 5-årig häst inte är eller ska vara van vid, säger Tomas Torgersen.

De ekonomiska följderna av färre startande i Breeders är ännu inte helt kända.
− Swede Horse och Flyinge ansvarar gemensamt för evenemangets ekonomi, vilket ger oss bättre förutsättningar än tidigare när vi hyrde in oss på Flyinge och betalade en fastställd hyra, säger Tomas Torgersen.

I detalj.

Det skiljer arrangemangen åt

Breeders Trophy 1–7 oktober
• Öppen för SWB-hästar, och 85 procent av alla föl ansluts.
• Kostnader: 550 kr i anslutningsavgift för föl, dyrare för äldre hästar. 920 kr för att lösa deltagarbevis och 1 250 kr för att delta i finalveckan. Uppstallning tillkommer.
• Prispengar: Totalt närmare 770 000 kr, varav 477 000 kr kommer från anslutningsavgifter och deltagaravgifter och fördelas mellan 4-, 5- och 6-åringar i dressyr, hoppning och fälttävlan.
• Övrigt: De fem högst placerade 6-åringarna får starta finalen i Lövsta Future Challenge på Scandinavium i april 2019.

Elmia Scandinavian Horse Show 10–14 oktober
Öppen för alla hästar
• Kostnader: 1 425 kr för att lösa deltagarbevis i hoppning för 5- och 6-åringar, 1 195 kr för dressyr. Inga startavgifter på Elmia för kvalade ekipage.
• Prispengar: I årgångsklasserna med kval omkring 120 000 kr, varav 12 000 kr till segraren i hoppning 5- och 6-åringar, 8 000 kr till segraren i dressyr 6-åringar och 7 000 kr till segraren i dressyr 5-åringar
• Övrigt: Ett antal klasser på olika nivåer i hoppning och dressyr.

Artikeln är publicerad i senaste numret av Ridsport, nr 19/2018, och är således skriven innan Breeders Trophy inleddes.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden