Sverige
25 januari 2020 05:55

Kritiserat ridskolebygge drar igång i Nyköping

NybyggeNyköpings kommun i Södermanland investerar i en ny ridanläggning. I veckan satte bygget igång av anläggningen som förväntas kosta 79 miljoner kronor – en investering oppositionen inte tror är värd pengarna.

Kritiserat ridskolebygge drar igång i Nyköping
Tre av kommunalråden i Nyköping är nöjda; Urban Granström (S), Martina Hallström (C) och Marco Venegas (MP). Foto: Privat

Den nya anläggningen i Nyköping, som fått namnet Nyäng, kommer ha lösdriftsmöjlighet för upp till 45 hästar. Dessutom blir det ridhus, stor ridbana, skötselstall, sjuk- och karantänsboxar, mottagningskök och plats för café. Hela anläggningen tillgänglighetsanpassas och i planerna finns också ett stalldel för människor som på olika sätt behöver rehabilitering.

Kritiseras av oppositionen

Prislappen på bygget har fått kritik av bland annat oppositionsrådet i kommunen, Anna af Sillén (M).
– Man kan bygga en riktigt bra ridskola för mindre än 79 miljoner kronor. Jag tror att man börjat i fel ände, i stor utsträckning har man utgått från input från olika föreningars önskemål. Jag menar att man skulle ha börjat med ridskoleprofessionen, en dialog med ridlärare och ridskolechefer som vet vad som behövs, säger Anna af Sillén till Ridsport.
Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) motsatte sig kritiken när Anna af Sillén framförde den i höstas.
– Sedan Bullersta (ridskola i kommunen, red:s anm) försvann, vilket det skulle ha gjort ändå med tanke på Ostlänken, har detta varit en vit fläck på kartan. Det är en viktig investering för flickors och tjejers fritid, sa han till Södermanlands Nyheter.
Men Anna af Sillén säger att hon och Moderaterna inte alls är emot en ny ridskola.
– Det gick vi ut med innan valet, att det är dags. Ridskolan är framför allt till för barn som inte kan ha egen häst, och det ska vara en satsning – men en bra satsning, säger Anna af Sillén.

82852292_2665317253755535_4405133829912657920_n
Anna af Sillén i oppositionen i Nyköping rider själv, men menar att man tänkt fel när det gäller nya ridskolan. Foto: Moderaterna Nyköping

Konkurs 2016

2016 gick Nyköpings ridsällskap i konkurs. Lektionshästarna och fastigheten Bullersta såldes. Strax därefter började Nyköpings kommun projekteringen av en ny anläggning. Den nya ridanläggningen förväntas vara klar hösten 2021 och verksamheten förväntas kunna starta 2022. Då har Nyköpingsborna stått utan ridskola i fem år.
Tidningen Ridsport har försökt nå Urban Granström för en ny kommentar, utan att lyckas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden