Krönika
11 december 2021 12:14

Krönikören om glädjen som kom från hjärteroten

Sportkrönika"Kanske jag inbillar mig, men det var som om folk rörde sig lite långsammare än tidigare, log mer mot varandra, höjde blicken och sööög in atmosfären". Ridsports sportkrönikör Elisabeth Hoff tittar tillbaka på årets Sweden International Horse Show där såväl ryttare som publik njöt av att samlas igen.

Krönikören om glädjen som kom från hjärteroten
Ridsports krönikör Elisabeth Hoff. Foto: Privat

Black Friday och Thanksgiving sammanfaller med tävlingarna i Friends. Lika fel som Black Friday ligger i tiden, lika rätt är Thanksgiving, USA:s viktigaste högtid. Man samlas med familj och vänner och är tacksam. För maten på bordet och i största allmänhet.

I år var Sweden International Horse Show som ett enda stort Thanksgiving. Alla var bara så tacksamma för att få vara där. Tillsammans.

Kanske jag inbillar mig, men det var som om folk rörde sig lite långsammare än tidigare, log mer mot varandra, höjde blicken och sööög in atmosfären.

Det var ömsesidig och total kärlek mellan ryttare och publik. Lisa Hoff.

Ryttarna också. Det var en glädje som kom från hjärteroten. Det var ömsesidig och total kärlek mellan ryttare och publik. Det var vackert, och plötsligt säger dessa världsartister precis de saker man, eller i vart fall jag, vill höra. Och menar det.

Som att en seger inför hemmapubliken är värd så mycket mer än miljonvinster nån annanstans (Henrik von Eckermann efter den avslutande Grand Prix-segern). Eller att en miss i en bytesserie inte är någon tragedi och något att hänga läpp för, ingen har ju dött eller så (Therese Nilshagen efter küren). Nu har Therese Nilshagen alltid varit väldigt jordnära. Men även hon har fått en rejäl påminnelse om vilken otrolig lyx det är att få hålla på som vi gör. Man tar inget för givet längre, som hon sa när vi satt i stallcafeet. Och tänk att det krävdes en pandemi för att verkligen inse det, på djupet. Det var samma dag som den första nyheten om omikron kom.

Vår sport växte under dessa dagar i Friends. Blev till något större och definitivt ödmjukare. Det började redan på onsdagens Ryttargala. För ett par tre år sedan började denna gala bli lite trött. Nu var den bättre, tätare, gladare än på många år. Och viktig, som en manifestation över ett unikt ridsportland där alla ska med. Från ridskolehästen Robert till världens bästa hopphästar, från minsta ridskolebarn till OS-guldlag.

Årets Ryttare, Peder Fredricson, sa att hans prestationer inte hade varit möjliga utan ”er alla” och jag tror att han i det ögonblicket var riktigt riktigt stolt över att få representera de värderingar som ligger till grund för ridsport-Sverige och som byggts upp under många decennier. Värt att tänka på, speciellt detta år.

Gott Nytt År –  och var tacksam över allt som är värt att vara tacksam för.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Vem kunde ana att Victoria Karlsson, som tävlade dressyr i Friends, bara har tio procents syn. Starkt gjort.

 

Tummenned
Diss

Tvivlarna
Vaccinmotståndarna. Utan dem kanske detta virus, som tydligen bestämt sig för att decimera mänskligheten, hade gett upp.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden