Hästliv
16 november 2017 08:28

Krubbitning kan bero på selenbrist

MIneralI en ny studie om krubbitning visade det sig att de hästar som hade ovanan också hade brist av spårämnet selen.

Krubbitning kan bero på selenbrist
Nu kan gåtan med krubbitning vara ett steg närmare sin lösning. Foto: Lottapictures

Studien om krubbitning gjordes av Dr Arash Omidi vid Shiraz University i Iran och Dr Matthew Parker vid Englands University of Portsmouth. De berättar nu i Horsetalk att att de har hittat likheter mellan krubbitning och neurologiska/psykologiska människosjukdomar som schizofreni och autism.
– Selenbrist har kopplats till vissa mänskliga psykiatriska tillstånd och även dåligt humör, men hittills har det inte gjorts någon studie av sambandet mellan selenbrist och krubbitning, säger Dr Parker till tidningen.
– Krubbitning är ett tvångssyndrom som kan vara besvärlig för ägarna, kan ge hästen skador på tänderna och kan också kopplats till kolik. Ägare och veterinärer världen över har försökt många sätt att bota krubbitning utan framgång, fortsätter han.

Det är dock för tidigt att säga om tillägg av selen i fodret gör att krubbitare slutar med sin ovana.
– Men de krubbitare som var med i studien hade selenbrist, säger Dr Parker som samtidigt varnar för att överdosera med selen eftersom det då kan bli giftigt för hästarna.

Här finns studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden