Sverige
1 januari 2019 13:40

Kusken från dödsolyckan vädjar till andra att tänka på säkerhet i trafiken

SäkerhetErik Sundin förlorade sin häst Julle i den svåra olyckan, som kostade två personer livet. De hade färdats i tio dagar och hade bara några hundra meter kvar på vägen. Nu berättar Erik mer om olyckan och önskar att alla tänker en gång extra på säkerheten i trafiken.

Kusken från dödsolyckan vädjar till andra att tänka på säkerhet i trafiken
Forbonden Erik Sundin förlorade sin ardenner Julle i olyckan. Foto: Privat

Den svåra olyckan inträffade torsdagen den 6 december. Erik Sundin var en av de tre forbönder som på traditionellt vis färdades med häst och vagn mot en julmarknad. Resan hade pågått i tio dagar och efter en kort sträcka på E45 skulle de strax svänga av mot slutdestinationen. Men, de tre hästekipagen kom aldrig fram till sitt mål.

Efter nära en månad på sjukhus har Erik Sundin skrivit ett inlägg (se det nedan), som har delats över 900 gånger sedan nyårsafton. Där berättar han mer om olyckan, som kostade hans ardenner Julle och en annan forbonde samt en bilförare livet. Erik skriver om hur Julle blev påkörd och hur han själv, som inte minns olyckan, blev liggandes under timmer som föll från den mötande timmerbilen som en personbil krockade med.

Erik är noga med att låta polisutredningen ha sin gång, men konstaterar kort att det var ”en bil som inte alls borde vara i trafiken” som dök upp i det ödesdigra ögonblicket.

När Ridsport når Erik på sjukhuset berättar han samlat om det inträffade och om läget just nu. Längtan att ge sig ut finns där, särskilt när han ser vackra vinterdagar utanför sjukhusfönstret. På sjukhuset är det inte mycket som påminner om hästlivet, men han tror att saknaden efter Julle kommer att bli större.
– Jag har ju varit på sjukhus sedan olyckan, men det blir nog värre när jag kommer hem.

Julle
Det sista fotot på Julle. Det togs när de närmade sig slutmålet på sin färd mot julmarknaden. Erik skriver att han så småningom ska leta efter en ny häst, men att han nog aldrig får någon häst som just Julle igen. Foto: Privat

Kör mycket

Erik är van vid ett aktivt hästliv och arbetar bland annat med turistkörningar, exempelvis till och från hotell. Dagarna på sjukhuset är desto långsammare och han vet inte riktigt när han ska komma hem.
– De har spikat ihop ett ben och mest ont har jag haft av frakturerna i bäckenet, men det känns bättre nu. Jag får inte belasta benen än, men kan hjälpligt ta mig fram med ett gåbord.

Vädjar om att tänka på säkerhet

I sitt inlägg berättar Erik inte bara om olyckan. Han tar tillfället i akt att vädja till andra som rör sig med häst i trafiken att ta riskerna på allvar. Forbönderna, som är proffs på att färdas med häst, hade vidtagit många säkerhetsåtgärder. De hade belysning, LGF-skyltar, anpassade resan för att köra den oundvikliga kilometern på E45 i dagsljus och höll sig nära vägrenen.

Erik skriver att, trots att hästarna har rätt att vara i trafiken, är det många gånger som ingen hänsyn tas från bilister – något han själv har egen erfarenhet av från flera tillfällen.

Han uppmanar alla att vara noga med bland annat benreflexer, reflexvästar och ledlampor – och hoppas att alla med häst tänker till en extra gång.
– Jag vet att det slarvas, åtminstone på körsidan. Jag tror nog att de som rider ofta är noggrannare och till exempel har reflextäcken. Nu har jag sett filmer på folk som är ute och kör utan lysen på släden – det gör mig alldeles kallsvettig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden