Sverige
11 februari 20:50
Ridsportplus

Kvarkasjuk häst skrämdes och kan ha smittat andra

OförutsettPlötsligt kom en fyrhjuling körande mot hagarna. Föraren hade dessutom en handhäst med sig.
− Det blev panik i hagarna. En häst med kvarka tog sig ut ur hagen och hann hälsa på andra hästar innan den fångades in, säger ridskolechef Jenny Engström.

Kvarkasjuk häst skrämdes och kan ha smittat andra
Den kvarkasjuka hästen hölls i en avskild hage, men skrämdes av fyrhjulingen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i förra veckan som händelsen utspelade sig hos Kils Ryttarförening i Värmland. En ny häst hade kommit till anläggningen, och den hölls isolerad från de andra enligt alla konstens regler.

− Den var också lite snorig när den kom, så vi testade den direkt och den visade sig ha kvarka, berättar ridskolechef Jenny Engström.
− Vi tyckte att vi hade läget helt under kontroll, ända tills fyrhjulingen med den handhållna hästen kom körande på en skogsväg precis utanför hagarna. Hästarna löpte amok, och den isolerade hästen halkade i sin hage, kom under grinden och hann nosa på andra hästar innan den fångades in.
− Det tog inte mer än två minuter för vår stallansvariga Håkan Kraft att fånga in hästen och få tillbaka den in i sin hage, men då var skadan redan skedd.

Dröjer veckor innan besked om ökad smitta

Sedan dess har alla hästar på anläggningen tempats dagligen och hållits under noga uppsikt, och ingen häst ytterligare har visat några symptom så här långt.
− Men det dröjer i alla fall två veckor till innan vi vet säkert, och den här veckan har vi dragit ner på ridskoleverksamheten för att minska antalet personer som rör sig i stallet, säger Jenny Engström.

De två hästar som den kvarkasmittade hästen hann hälsa på har också hållits avskilda från de övriga hästarna.

Är det ens lagligt att hålla en häst samtidigt som man kör en fyrhjuling?

Jenny Engström säger att de verkligen försökt följa alla regler för att isolera den kvarkasjuka hästen.

Jenny Engström
Jenny Engström i skyddskläder för att hantera den sjuka hästen. Foto: Privat

− Det här känns väldigt oturligt och tråkigt. Vi vet inte vem det var som körde fyrhjulingen, och det var ett väldigt konstigt beteende att köra förbi precis vid hagarna. Är det ens lagligt att hålla en häst samtidigt som man kör en fyrhjuling?
− Lyckligtvis var Håkan där och såg vad som hände. Hade han inte snabbt gripit in hade det blivit mycket värre, säger Jenny Engström.

Så säger reglerna om att leda häst

I Jordbruksverkets föreskrifter om hästhållning står det att hästar ska förflyttas lugnt och under förhållanden som inte innebär onödig stress och skaderisk för hästen.

– Det finns inget specifikt som anger att hästar inte får ledas bredvid fyrhjulingar, säger Hanna Heyl, djurskyddshandläggare på Jordbruksverkets djurvälfärdsenhet, till Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden