Veterinärt
25 mars 2019 19:43
Ridsportplus

Kvarkavaccin blir snart verklighet

Vaccin– Det tar tid att testa effekten, säkerheten, stabiliteten och uppskalning till stor produktion, säger professor Jan-Ingmar Flock på företaget bakom ett vaccin mot kvarka.
Efter tolv års forskning i Sverige har stora framsteg gjorts – i slutet av nästa år ska kvarkavaccinet finnas på marknaden.

Kvarkavaccin blir snart verklighet
Vaccinet mot kvarka beräknas snart finnas på marknaden. Foto: Jeanette Flensburg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Är det säkert? Check. Fungerar det? Check. Går det att massproducera? Check.
Efter tolv års forskning är allt klart. Ett vaccin mot kvarka har passerat alla kliniska prövningar och går att producera i stor skala. Nu återstår bara formell registrering innan det kan börja användas.

– Alla osäkerhetsfaktorer är borta, som att det är säkert och verkligen fungerar. Vad som återstår är den regulatoriska biten. Vi ska ansöka hos den europeiska läkemedelsmyndigheten för att få det godkänt i hela Europa, och det kan ta ett år, säger professor Jan-Ingmar Flock på Intervacc, företaget som har tagit fram vaccinet.

Räknar med 2020

Innan ansökan skickas in måste företaget visa att vaccinet kan produceras i kommersiell stor skala. Två satser beräknas vara klara till sommaren.
– Så vi räknar med att ha det ute mot slutet av 2020.

Kvarka är en av de vanligaste sjukdomarna hos häst. Trots att forskning har pågått i mer än ett decennium har ett vaccin dröjt.

– Det är ofta så med läkemedel och vacciner. Det tar tid att testa effekten, säkerheten, stabiliteten och uppskalning till stor produktion, säger Jan-Ingmar Flock som har varit med på hela resan. Vaccinet bygger på forskning från Karolinska Institutet och SLU.

Hinner inte bakterierna ändra sig genom åren?
– Så kan det ofta vara, men i detta fall har vi inte drabbats. Denna bakterie har inte ändrat sig, till skillnad från till exempel influensavirus där man måste byta vaccin emellanåt.

Jan-ingmar Flock.Kvarkavaccin Foto: Patrik Hellberg
”Denna bakterie har inte ändrat sig, till skillnad från till exempel influensavirus där man måste byta vaccin emellanåt”, säger professor Jan-Ingmar Flock. Foto: Privat

Rekombinanta proteiner

Vaccinet heter Strangvac och består av tre så kallade rekombinanta proteiner.

– Det är proteiner som sitter på bakteriens yta, sedan tar vi ut generna för att kunna massproducera. Men till skillnad från många andra vacciner som innehåller avdödade eller försvagade mikroorganismer finns inga levande organismer här. Det gör att det inte ska bli några biverkningar.

Vaccinet produceras hos ett företag i Spanien, 3P Biopharmaceuticals.
– De har erfarenhet av dessa komponenter, dessutom har de redan regulatoriskt tillstånd att ta fram veterinära vacciner.

Kort om

kvarka hos häst

  • SVA om vaccinering mot kvarka hos häst: ”Vaccinering är möjlig men det har visat sig svårt att få fram ett vaccin som är lätt att använda och ger ett långvarigt och täckande skydd. På världsmarknaden finns flera vacciner. För närvarande tillhandahålls inget kvarkavaccin i Sverige”.
  • Kvarkautbrott rapporteras ständigt hos hästar i Sverige och andra länder.
  • Hästarna får ofta en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor, men symtomen kan i vissa fall vara lindriga och likna en vanlig förkylning.
  • Tysta smittbärare förekommer.
  • Under femårsperioden 2013–2017 anmäldes i snitt 75 stall med utbrott av konstaterad kvarka per år i Sverige. Bara den först diagnostiserade hästen i ett stall anmäls som ett utbrott. Ett utbrott kan alltså omfatta flera insjuknade hästar.

Källa: SVA

Kvarkaanmälda
Antalet fall är så kallade indexfall. ”Anmälningsplikten gäller för varje indexfall. Indexfall av en sjukdom är det första konstaterade fallet av en anmälningspliktig djursjukdom under en sammanhängande smittperiod hos en och samma art i en djurbesättning”, skriver Jordbruksverket på sin site.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden