Sport
22 augusti 2017 20:49

Lagdressyren halvvägs klar, Sverige fyra

EM-dressyren har inletts med de första ryttarna i lagtävlingens Grand Prix-klass. Tinne Vilhelmson Silfven och Paridon Magi gjorde en felfri ritt. Tyskland leder efter två lagryttare, Helen Langehanenberg och Damsey FRH bäst individuellt.

Lagdressyren halvvägs klar, Sverige fyra
Sveriges andra lagryttare Tinne Vilhelmson Silfven och PAridon Magi levererade felfritt om än inte till sina bästa procent. @RolandThunholm

Dressyrens lagtävling är uppdelad på två dagar och för Sverige rider två lagryttare första dagen, Rose Mathisen och Tinne Vilhemson Silfvén. Grand Prix är programmet som ska bemästras för att nå lagframgångar.
Resultatsummering i halvtid hittar du här.

Under ledning av Annette Fransén Iacobaeus, som är ordförande i Ground Jury dömer sju domare. Vid bortre kortsidan K – Susie Hovenaars från Australien, vid långsidan E – Annette Fransén Iacobaeus,  vid H – Isobel Wessels från Storbritannien,  huvuddomare vid C – Evi Eisenhardt från Tyskland, vid M – Ann Gribbons från USA,  på långsidan vid B – Francis Verbeek van Rooy från Holland och bortre kortsidan vid F – Hans Christian Mattiesen från Danmark.

Domarkollegiet inför start får ögonblcket förevigat av Magnus Ringmark.

Till sin hjälp har de JSP – Judges Supervisory Panel – med möjlighet att korrigera för tekniska felbedömningar under ritten och strax efter. Panelen består av domarna Eric Lette och Uwe Mechlem samt tränarrepresentanten Henk van den Berg.

Klassreferat dag 1 Tisdag
Första ekipage att lysa lite ikapp med solen över Ullevi var Quartz of Jazz (SF f -04 e Lawrence-Urleven Pironniere) riden av Marie Emilie Bretenoux för Frankrike. Men ett bra travprogram räckte inte långt, och efter skritt och galopp föll poängen. Spanska hästen Diavolo II de Laubry (BWP f -03 e Alibi de Laubry) riden av Cristobal Belmonte Roldan såg nästan inte helt rengående ut men klarade sig genom programmet. 

Det vackra svarta stoet Awakening (KWPN f  -05 Ke Sandreo-Welt Hit II) var nog inte så villig som ryska lagryttaren Tatiana Miloserdova tänkt sig, det drevs ganska intensivt stundtals. De fick ihop en ganska bra ritt för sin nivå, ekipaget ligger runt de 66,886 procent de fick här idag.

En riktigt harmonisk ritt presterade Portugals Vasco Mira Godinho på vackre skimmelhingsten Bariloche (LUS f -06 e Rouxinol – Hostil). De arbetade fint tillsammans, lösgjort och harmoniskt med små fina hjälper, hingsten har inte det största rörelsemönstret men var rytmisk och mycket villig, snålt bedömt på 66,571 procent.

Första att stundtals snudda vid 70-procentsnivån var Raffaelo va Bene (DSP hingst f -01 e Royal Diamond-Lanacar) och Anna-Mengia Aerne. Den schweiziska ryttaren höll en fin och felfri nivå tills den andra piruettens feltramp kostade på, totalt 68,671 procent.

Andra reserven för Holland Patrick van de Meer ryckte in på kort varsel för att stärka upp det holländska laget. Patrick har ridit mästerskap tidigare men senast på Uzzo, en helt annan modell än Zippo (KWPN f -05 e Rousseau-Haarlem) som är lite mer massiv i kroppen. De var under travprogrammet på väg mot ett verkligt bra resultat men sen kröp det in lite misstag, totalt slutade de ändå på 71,10 procent som är 2-3 procentenheter under deras normala nivå.

Zippo

Första svensk på banan var SM-segraren Rose Mathisen och godkände hingsten Zuidenwind 1187 (KWPN f -04 e OO Seven-Jazz). Första piaffen gick riktigt bra men den andra underkändes av några domare. Det kostar mycket och även om resten av rörelserna fick över 7 tog det tid innan procenten hämtade sig. Den sista piaffen var verkligt fin och Rose och Zuidenwind slutade på 69,90 procent, tyvärr en bit under deras vanliga nivå. 
– Jag hade två kostsamma missar, han krumbuktade lite innan piaffen och det blir dyrt. Det var jätteroligt att rida in, jag är riktigt nöjd med ritten och Zuidenwind egentligen. Han brukar inte göra så men hade tur som fick tillbaka honom så snabbt. Banan är bra, den är 20*60 m precis som vanligt, så det är bara att rida, sa Rose Mathisen till SVT.

Agnete Kirk Thinggard och hennes vänlige JoJo Az (HSH f -03 e Ginus-Justboy) började riktigt starkt i sitt program med fint i traven, bra skritt och ryggning. I saxen vände JoJo okarakteristiskt på halsen och slog sig fri, det kostade på ordentligt. Den sista piaffen och passagen reparerade en del men även Agnete och JoJo presterade långt ifrån sitt bästa, totalt 70,629 procent.
– Det var fantastiskt att rida på den här arenan, förargligt med ett så dyrt fel men härligt ändå att rida här, sa Agnete till SVT.

JoJo AZ

Helen Langehanenberg har gjort ett Münchausen lyft på Damsey FRH (Hann f -02 e Dressage Royal-Ritual). Han följer samma utvecklingstrappa som en gång Damon Hill NRW gjorde i Helens regi. Men, det kräver stundtals rätt mycket arbete från Helens sida. Trots det, den vackra hingsten accepterar det och levererar, totalt 74,986 procent.
– Att stå här idag är helt ärligt bra mycket mer än jag förväntade mig i början på året. Jag är nöjd med vår ritt, vi har ganska mycket att förbättra , vi kommer dit steg för steg. Min häst kändes riktigt bra och jag tror han var på verkligt bra humör, sa i intervjuerna efteråt i den mixade zonen. 

Damsey FRH

Bulgariska Ala Nikarova och Vatikan (Hann f -03 e Kobrin-Vozgon-26) var så ojämna bak i trav, i piaff och i galoppen och borde – sett från den övre läktaren – blåsts ut. 

Härlige avelshingsten Bordeaux (KWPN f -06 e United -Gribaldi) har bara samspelat med Isabel Freese i två månader, han reds tidigare av Eva Möller. Hingsten har en härlig rörelsemekanik men i första piaffen så breddar han ut mycket bak. Det mönstret fortsätter och Bordeaux, som är i avel, vill inte riktigt sätta sig. Det blir dyra misstag och procenten blir inte i paritet med vad de klarat tidigare på sina två starter tillsammans.

Bordeaux

Första efter pausen var Katarzyna Milczarek från Polen som många säkert minns på skimmelhingsten Ekwador. Nu rider hon Dzeko (Old f -06 e Dimaggio-Continue) som är en stor och högrest häst, ännu lite valpig. 
– Det blev en del misstag men jag är ändå nöjd med honom. Han är inte så lätt för mig, han är stor och het så jag tycker han var bra idag.  Jag gjorde mitt bästa och kunde inte göra så mycket mer eller bättre justnu, sa Katarzyna i intervjuerna efteråt i den mixade zonen. 

Den vackre högreste Mango Statesman är en 10-årig Sandro Hit-son som gjort bra i från sig redan på unghäst-VM.  Jordi Domingo Coll rider för Spanien och lotsar den unga hingsten väl, än saknas styrka men oj så fin galoppen kommer att bli framöver med härlig gest, totalt 68,571 procent. 

Joanne Vaughn och DWB-valacken Elmegårdens Marquis, tidigare tävlad av britten Emilie Faurie, blev utblåsta då valacken visade allt för mycket spänning och motstånd. 

Den 10-årige Sai Baba Plus (Hann e Sir Donnerhall-De Niro) riden av Boaventura Freire från Portugal är en trevlig och ny bekantskap. Många av ekipagen på EM rider aldrig världscup eller startar på nordeuropiska tävlingar. Det fattas ännu en del stadga i piafferna men talangen finns där och Portugal kommer säkert att ha glädje av ekipaget de kommande åren, totalt 67,229 procent.

Darko of de Niro ZS CH (Ch f -04 e De Niro-Gagneur) riden av Charlotte Lenherr från Schweiz har en flott sia med klassisk dressyrmodell. Allt går bra fram till första piaffen när det blir lite problem, nästa går bättre men huvuddomare vid C Evi Eisenhardt blåser ut dem på grund av blod i munnen. 
– Domaren stoppade mig, hon tyckte sig se blod i munnen. Det visade sig att han hade en reva på underläppen som gjorde skummet rosa runt munnen. Han blödde inte mer och är helt ok. Jag är ledsen förstås men det är ändå underbart att vara här, sa Charlotte i intervjuerna efteråt i den mixade zonen.

Huvuddomaren Evi Eisenhardt konstaterar blod om än aldrig så lite.

Hollands andra ryttare rutinerade Diederik van Silfhout har en relativt ny häst i Four Seasons (Westf f -04 e Fürst Piccolo-Mon Cheri). De presterar en riktigt bra ritt men betyget för ökad skritt blir lågt och drar ner snittet från en bit över 73 till mer moderata 72,486 procent.
– Jag är jättenöjd med vår ritt, jag har bara haft honom i nio månader och han är allt annat än rutinerad. Känslan var riktigt bra, han kändes avslappnad, sa Diederik i intervjuerna efter ritten.

Four Seasons 

Emile Faurie rider sin andra häst Lollipop (Hann f -04 e Lord Sinclair I-Welt Hit I) sedan Weekend Fun skadat sig. De red på alla cylindrar, satte sina piaffer som tidigare varit bekymmer och tangerade sitt personbästa med resultatet 72,286 procent. ”The pressure is on” med bara tre ryttare i laget måste alla göra sitt bästa mer än vanligt.
– Min häst är orutinerad, med bara fyra internationella starter. Men det gick bra, halvvägs runt insåg jag att jag hade en riktigt bra ritt. Samtidigt försökte jag rida säkert för laget, vi behövde en ren bra runda, sa Emile i intervjuerna efter ritten.

Så var det då äntligen Tinne Vilhelmson Silfvén och Paridon Magi (SWB f -03 e Don Primero-Napoleon, uppf Niclas Magnusson), Sveriges andra ekipage. Tinne och Magi jobbade sig igenom alla rörelser med bra flyt men utan det där riktigt eleganta uttrycket de haft ibland när procenten klättrat högre. Men, felfritt rakt igenom så när som på små små detaljer och sista linjen börjar den där spänsten som setts i dem komma igen i piaff och passage. Det blev ett riktigt starkt jubel från den mycket fåtaliga publiken. Totalt 72,871 procent.
– Jag är jättenöjd för jag visste inte hur han skulle reagera därinne. Jag hade kunnat ha honom mer vaken men jag ville känna mig för lite och inte chansa för mycket. Det här med mästerskap är helt nytt för honom, han lyssnade på mig och var kvar hos mig, sa Tinne till SVT.

Anna Zibrandtsen är ung, förra året red hon U25-EM och var bästa danska. Nu är hon uttagen till sitt första seniora EM med hingsten Arlando (KWPN f -05 e Paddox-Mytens xx) för Danmark, ett lag nog så svårt att komma med i. Det här är ett härligt nytt ekipage med en lysande framtid och det börjar så bra här i Göteborg. En liten malör i tvåorna tar ner resultatet lite men Anna jobbar upp det igen med härligt uttryck och fin form på Arlando, totalt 72,957 procent. En strålande mästerskapsdebut för Anna. 

Arlando

Dorothée Schneider och hennes andra häst Sammy Davis Jr (BAY f -06 e San Remo-Wenckstern), förstahästen Showtime FRH är skadad, gjorde entre i laget efter en stark vår- och sommarsäsong. Här blir det en hel del små missar även om nivån är bland dagens högsta och sista medellinjen otroligt fin. Fin mjuk ridning med små hjälper rakt igenom. Totalt 74,543 procent.
– Jag är väldigt nöjd med min ritt för min häst är så oerfaren. Jag tycker Sammy gjorde ett strålande jobb, han var väldigt koncentrerad. Vi hade en eller två kommunikationsmissar men jag är fortfarande väldigt glad just för att han lyssnade på mig i den här stora arenan med massor av atmosfär. Jag tror det finns en viss marginal kvar för att få bättre poäng, sa Dorothée i intervjuerna  efter sin ritt.

Sammy Davis Jr

Resultat Grand Prix lagdressyr 
Resultat individuellt Grand Prix

Foto: Roland Thunholm / Kim C Lundin 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden