Hoppning
14 juli 2021 21:06
Ridsportplus

Lagen är toppade inför SM-finalen

FHS 2021Det drar ihop sig för lag-SM och final i elitallsvenskan - på onsdagskvällen fick de lagryttare som ville ta ett par språng på arenan i Falsterbo, även om långt ifrån alla dök upp. Ridsport har pratat med några av lagledarna, som alla är överens om att det kommer att bli en tuff final.

Lagen är toppade inför SM-finalen
På onsdagskvällen var flera av lagen inne och red sina hästar på dressyrarenan - här IM Sportriders Ryttarförening. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Åtta lag har tagit sig till finalen i Falsterbo, bland annat regerande mästarna Jump Club Ridsportförening som på grund av pandemin har teoretisk chans att ta SM-guld två gånger under samma år – 2020 års lag-SM reds i januari i år. Jump Club, som kommer till Falsterbo med tre av de fyra lagryttarna som tog guldet senast, lottades att gå ut näst sist men valde att inte komma till uppvärmningen.

Det lag som drog vinstlotten – att starta sist – var Strömsholms Ridsportförening, som nu är i final för sjätte året i rad. Lagledaren Anders Högberg använde uppvärmningen till att välja vilka fyra av de fem tillgängliga ryttarna som skulle tas ut till laget.
– Vi har tagit medalj alla år utom ett, så vi tänkte att vi skulle försöka vinna i år. Men det är många bra lag här, det gäller att vara felfri och sedan ha en snabb ryttare i omhoppningen. Där har vi ju lite fördel av att vi går ut sist, om det skulle bli omhoppning.

Han har fem rutinerade ryttare med sig, och känner sig rätt lugn.
Ebba Danielsson är rutinerad trots att hon bara är 15 år, Joel Andersson har ridit hur mycket som helst, Py Jägerdén, Daniel Svensson och Helena Persson.

”Dagsformen avgör”

Royne Zetterman är lagledare för Skyrup Country Club Ryttarförening, som kommer använda alla sina fem ryttare i de två finalomgångarna.
– Vi kommer att ta en klass i sänder, det som är klart är att André Brandt rider i andra rundan och de andra fyra hoppar i första. Så får vi se vilka tre från första rundan som rider i andra rundan, det bestämmer vi efter att de har hoppat.

I hans lag finns rutin i form av seniorerna Sofia Farman Zetterman, Jüri Sokolovski och Elin Sjögren.
– Sedan har vi childrenryttaren Liam Nilsson, han får gå rakt in i hetluften i 1,35 så det blir ju rätt tufft. Men han är en tuff kille, konstaterar Royne Zetterman.

Skyrup har som bäst varit tvåa i lag-SM, men hoppas på att klättra ett steg till nu.
– Men det är många som är kallade, det blir nog dagsformen som avgör. Du kan inte säga vilket lag som är bäst på pappret, många har ryttare som rider de internationella klasserna här.

Siktar mot guld

Jenny Andersson tvekar inte en sekund på frågan om vad Södertälje Ridklubbs plan är för finaldagen.
– Vi är här för att vinna SM-guld. Det har varit vår målsättning under hela säsongen, säger lagledaren.

Södertälje är en klubb som har lag i de flesta divisioner, i flera grenar och på både ponny och häst. Man tog SM-brons i Falsterbo för ett par år sedan, då fanns två av årets lagryttare med – Linda Heed och Marlene Lindblad.
– Nu har vi Pontus Westergren som ankare i laget, han går ut sist. Fanny Fridén red nordiska på sin D-ponny, så hon är också en rutinerad lagryttare, berättar Jenny Andersson, som även har Madicken Fälting i sitt lag.

– Det är fantastiskt att få vara här i Falsterbo, vi är så tacksamma för att det blivit sådan klass på elitallsvenskan och att det faktiskt är lite folk på läktarna. Det känns jättekul, säger hon och nämner skrattande att laget har en WhatsApp-grupp som heter ”SM-guld Falsterbo”.

– Klubben har vunnit flera SM-brons så nu måste vi sikta ännu högre – nu är det dags att stå högst upp!

Startlista omg I Elitallsvenskan

Fullständiga regler

Lag-SM hoppning – vinnare genom tiderna

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden