Hoppning
31 januari 2021 15:24

Jump Club svenska mästare i lag

Lag-SMDet rådde inga tveksamheter när Emma Emanuelsson gick ut som sistaryttare med guldläge i söndagens final i lag-SM på Strömsholm. Det blev seger för Jump Club Ridsportförening medan Flyinge Hästsportklubb tog hand om silvret. Bronset gick till hemmaklubben Strömsholms Ridsportförening.

Jump Club svenska mästare i lag
Jump Club kopplade greppet från start. Foto: Roland Thunholm

Det blev en rafflande upplösning när finalen i Folksam Elitallsvenska äntligen gick av stapeln på Strömsholm under söndagen. Jump Club Ridsportförening kopplade greppet om lag-SM från första första stund och inledde andra omgången på topp, men hade flera hungriga lag flåsandes i nacken. Dubbla sisteryttaren Emma Emanuelsson säkrade dock guldet åt Jump Club med två rundor av högsta klass med tilltänkta OS-hästen Chaploon.

Nio av landets bästa hopplag gjorde upp om SM-medaljerna och banbyggaren Sara Brink hade inte sparat på krutet när hon skissade fram dagens finalbanor. Första omgångens bana bjöd på flera utmaningar, inte minst hinder fyra, en oxer med randiga bommar som stod skymd väldigt snabbt ur ett hörn i nedre delen av ridhuset. Hinder sex, ett räcke, såg beskedligt ut men med vågplank på toppen visade det sig vara förrädiskt.

Bäst i första omgången var Jump Club Ridsportförening, där Emma Emanuelsson gjorde superrunda med superatletiske Chaploon. Den kraftfulle valacken hoppade med otrolig lätthet och verkade precis lagom taggad för uppgiften.

Flera ”nya” ryttare i andra rundan

Inför andra omgången ledde alltså Jump Club Ridsportförening på fyra fel, tätt följda av Flyinge Hästsportklubb, Billdals Ridklubb och hemmaklubben Strömsholms Ridsportförening på åtta fel. Med omvänd startordning innebar det således att Jump Club gick ut sist i andra omgången, där lagen fick med sig felen från första omgången.

Vågplanket återkom även i andra omgången, nu som sista hinder, liksom trekombinationen längs långsidan som hade bytt håll efter första omgången. En mur med ”öppna valv” i botten var också ett nytt inslag som hästarna dock inte reagerade nämnvärt på.

Amanda Landeblad och For Killy var först ut för Jump Club och ekipaget satte genast ribban med en felfri runda. Nellie Stenvall som nollade första rundan med Cassian 7 för Billdals Ridklubb hejade nu istället på Ebba Kewenter som levde upp till förväntningarna och nollade med sin elastiska lilla Gecurella. Emil Jönsson gjorde en fin runda med sin större och långsammare Be Special men fick ett oturligt nedslag.

Julie Carlberg trädde in med explosive CC Stud’s Fidelity istället för Ebba Danielsson och Validento i andra rundan, men hade inte alls flytet på sin sida. Uteslutet resultat blev det i protokollet för Strömsholms Ridsportförening som dock inledde felfritt med Daniel Svensson och Jiska van de Kloosterbos.

När första tredjeryttaren fick startsignal hade Jump Club fortfarande greppet om slutstriden, men inget var på något sätt avgjort.

Kajsa Björe var också ny i andra omgången, där hon klev in istället för Filippa Enmark för Jump Club. Kajsa Björe gjorde en fin runda med Fine Emmely som dock trängde lite mot väggen i trekombinationen där ekipaget fick med sig ett nedslag. Med åtta fel som resultat över mållinjen satte hon lite extra press på sin moster Emma Emanuelsson i egenskap av sisteryttare för Jump Club.

Billdal trillade ner

Linn Widmark och hingsten Coleburn fick med sig lite väl många bommar, vilket fick Billdals Ridklubb att rasa ner i resultatlistan medan Flyinge tog ett skutt upp efter en felfri runda av Piia Pantsu-Jönsson och Fanessa. Fredrik Jönsson ville inte vara sämre och plockade fram ”bäst när det gäller”-instinkten, vilket resulterade i en felfri runda med Ice. Anna Skårberg och Gravinissa SW lyckades dessvärre inte rädda upp Billdals Ridklubb som därmed var ute ur matchen.

Emma Emanuelsson hade guldläge när hon gick ut sist med Chaploon för Jump Club, ett nedslag så skulle det bli en medaljfajt med Flyinge, men här rådde inga tveksamheter. Ekipaget gjorde ännu en femstjärnig runda och därmed kammade Jump Club Ridsportförening hem lagguldet med slutresultatet åtta fel.

Silvret gick till Flyinge Hästsportklubb, som slutade på 12 fel, medan Strömsholms Ridsportförening knep bronset med totalt 16 fel.

Resultatlista

Fullständiga regler

Lag-SM hoppning – vinnare genom tiderna

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden