Hoppning
29 januari 2021 13:00

Äntligen dags för final – nio lag gör upp om SM-guldet

MedaljkampDet har varit en lång väntan men nu är den över. I helgen är det äntligen dags för Sveriges nio bästa hopplag att göra upp om SM-medaljerna i finalen av Folksam Elitallsvenska på Strömsholm.

Äntligen dags för final – nio lag gör upp om SM-guldet
Emma Emanuelsson har bland annat med sig Chaploon, som är den tilltänkta OS-hästen inför Tokyo 2021. Foto: Roland Thunholm

Senaste datumet för finalen var satt i vecka 47 men det satte pandemin stopp för. Det har varit en lång uppladdning, men på söndag är det äntligen dags för Sveriges nio bästa hopplag att göra upp om SM-medaljerna i finalen av Folksam Elitallsvenska på Strömsholm.

– Jag ser verkligen fram emot den här tävlingshelgen. Det känns hoppfullt att vi kan komma igång med tävlingar och det är viktigt för sporten att vi kan genomföra finalen i landets högsta serie. Det är dessutom väldigt fina prispengar som kommer sporten till del, säger Niklas Jonsson, ordförande i hoppkommittén, till Svenska Ridsportförbundet.

– Det blir på samma gång ett bra avslut och en början på ett nytt, förhoppningsvis mycket bättre, år.

Lagen som kommer till start är Strömsholms Ridsportförening, Västerås Ryttarsällskap, Gagnefs Ridklubb, Åby Ridklubb, Billdals Ridklubb, Jump Club Ridsportförening, Näsets Ryttarsällskap, Västerviksortens Ryttarförening och Flyinge Hästsportklubb. Regerande mästaren Österlens Ridklubb kommer inte till start i år.

På plats på Strömsholm är bland andra landslagsryttaren Fredrik Jönsson, som rider för Flyinge, regerande svenska mästaren individuellt och Åbyryttaren Sissela Smith samt kända namn som Jump Clubs Emma Emanuelsson och Kajsa Björe. Här hittar vi förstås också hemmaryttarna från Strömsholm: Niklas Jonsson, Helena Persson och Daniel Svensson.

Folksam är sedan 2016 huvudsponsor till Svenska Ridsportförbundet och elitallsvenskan.
– Vi på Folksam är väldigt glada över att finalen i Folksam Elitallsvenska kan genomföras under den kommande helgen. Det är både roligt och utvecklande att rida och tävla i lag. Att vi med gemensamma krafter lyckas genomföra tävlingar på ett säkert sätt under dessa tider gör oss lite extra stolta över att vara en del av ridsporten, säger Jan Lindblom på Folksam.

Så går det till

Varje lag består av tre eller fyra ekipage. De tre bästa resultaten räknas. Laget ska innehålla minst en ungdomsryttare (young rider eller yngre). Finalen rids över två omgångar på 1,40-höjd. Ett valfritt ekipage per lag rider på den lägre hinderhöjden som är 1,30.

Söndag 31 januari

09.00 Omgång 1: 1,30-/1,40-hoppning

Omgång 2: 1,30-/1,40-hoppning, ny bana. Alla lag från omgång 1 går vidare till omgång 2. Lagen tar med sig felen från omgång 1. Omvänd startordning efter resultatet i omgång 1.

Om två eller flera lag har lika antal felpoäng efter finalen sker omhoppning om medaljerna. I en eventuell omhoppning startar en valfri ryttare per lag.

Premier: 250 000 kronor/lag. 120 000, 60 000, 40 000, 20 000 och 10 000 kronor till övriga.

Fullständiga regler

Följ tävlingarna

Equisport sänder live

Start- och resultatlistor

Lag-SM i hoppning – vinnare genom tiderna

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden