Hoppning
27 januari 2021 09:59
Ridsportplus

Tävlingsplatserna klara för elitallsvenskan

SeriestartFolksam Elitallsvenska är den enda hoppallsvenskan som rids under våren. Det meddelade nyligen Svenska Ridsportförbundet som nu även har släppt de preliminära tävlingsplatserna. Lagdeltagare som inte är yrkesverksamma får dock endast tävla i samband med elitomgångarna. Något som en del har reagerat på.

Tävlingsplatserna klara för elitallsvenskan
Folksam Elitallsvenska är den högsta nationella serien på seniornivå. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nyligen meddelade Svenska Ridsportförbundet att Folksam Elitallsvenska rids som vanligt under våren medan övriga hoppallsvenskor flyttas till hösten. Folksam Elitallsvenska drar igång vecka 14 och nu är de preliminära tävlingsplatserna släppta för respektive zon. Dock fattas det ännu så länge en tävlingsplats för första omgången i västra zonen.

Enligt reglerna behöver lagdeltagare inte vara godkända som yrkesverksamma, vilket dock innebär att de i nuläget endast får tävla i samband med själva elitomgångarna. Däremellan råder tävlingsförbud fram till och med den 30 juni.

Detta har lett till reaktioner och en ryttarmamma säger till Ridsport att det är svårt att förbereda sig för att hoppa upp till 1,40 på tävling när man endast är hänvisad till att rida pay and jump. Något som inte heller är lika tillgängligt i alla delar av landet. Det i sin tur innebär att den här ryttarkategorin inte får samma möjligheter att förbereda sig och sina hästar som yrkesverksamma lagdeltagare, menar ryttarmamman som undrar hur förbundet har tänkt lösa problemet.

Robert Solin, nationell samordnare i hoppning på Svenska Ridsportförbundet, är medveten om frågeställningen.
– Vår bedömning är att den är för tidig att hantera. Anmälningstiden till hela serien har ännu inte gått ut. När den är klar kan frågan komma att lyftas med de anmälda föreningarna, för att i gemensam dialog nå en eventuell gemensam lösning.

Om allt går enligt plan avslutas Folksam Elitallsvenska med final i lag-SM under Falsterbo Horse Show vecka 27. Semifinalen går på Strömsholm vecka 22.

Här är samtliga tävlingsplatser.

Kompletta regler hittar du här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden