Hoppning
2 september 2021 13:07

Laghoppningen är klar – så gick det för svenskarna

Uppdaterad 16.00På torsdagen hade svårighetsgraden höjts rejält på EM i tyska Riesenbeck, när det var dags för den första omgången av laghoppningen.

Laghoppningen är klar – så gick det för svenskarna
Peder Fredricson och Catch Me Not S vid EM 2021. Foto: FEI/Christophe Taniere

Han har gjort en ändring i startordningen, förbundskapten Henrik Ankarcrona, efter gårdagens hoppning – Douglas Lindelöw blir först ut av svenskarna, medan Angelica Augustsson startar som andra ryttare. I en intervju med SVT säger Ankarcrona att det är ett taktiskt val, då han i laghoppningen vill ha en naturligt snabb häst först för att få en känsla för hur banan ska ridas.

Klassen, som rids över 1,60-hinder, startar klockan 13.00 och lagen är indelade i två grupper – lagen som efter gårdagen var placerade 11-15 startar i den första startgruppen. Lag som är placerade 1-10 startar i omvänd startordning i den andra startgruppen, vilket gör att Sverige går ut som sista lag.

Felen från onsdagens tidshoppning följer med i tävlingen. Lagtävlingen avgörs i morgon, fredag och det gäller för Sverige att idag vara bland de tio bästa lagen för att komma till fredagens lagfinal.

Banskiss för dagens bana

Douglas och Casquo Blue först ut

Det var endast sju felfria av de 34 ekipage som hoppat när det var dags för Douglas Lindelöw. Även idag såg Casquo Blue taggad ut och det var ännu en riktigt bra runda på gång, när det näst sista hindret – b-hindret i tvåkombinationen – oturligt föll.

Fyra fel idag gör att Douglas individuellt ligger på 5,17 fel, och för laget innebär det nu en liten uppförsbacke – fyra andra lag (Tyskland, Irland, Belgien och Schweiz) har inlett felfritt. Tyskland toppar när de tio bästa lagen haft inne sina första ryttare, före Schweiz och Sverige.

Tramp i vattnet för Angelica

I gårdagens tidshoppning var Angelica Augustsson felfri men satte inte upp något högre tempo med Kalinka van de Nachtegaele. Fuxstoet, som lätt blir het, visade idag sin kapacitet – inte minst i trekombinationen där hon lätt sträckte ut över den stora mittenoxern.

Det såg stabilt ut, men det blev ett retligt tramp i vattnet. Ekipaget var i samma hinder som Douglas rev, men den här gången låg bommen kvar. Fyra fel för Angelica innebär att hon har 8,63 fel, och Sverige måste nu räkna Douglas fyra fel. Tyskland och Schweiz hade även de fel på sina andraryttare, men kan tills vidare räkna bort de resultaten. Inget lag har hittills lyckats få två felfria rundor idag.

Superrunda för Rolf-Göran

Efter att bommarna trillat för de flesta satte Martin Fuchs och Christian Kukuk två klockrena nollor för Schweiz och Tyskland, innan det var dags för Rolf-Göran Bengtsson. Ermindo W sträckte ut och det blev ett par rejäla förhållningar, men ryttarrutinen gav Sverige dagens första nolla. Rolf-Göran står därmed kvar på 1,96 fel, och Sverige ligger kvar på tredjeplats när samtliga lag haft inne sin tredje ryttare.

En bom ner för Peder

Steve Guerdat såg till placera Schweiz på totalt noll fel i dagens runda, när han satte en felfri ritt med SWB-valacken Albfuehren’s Maddox. Gårdagens vinnare, David Will, hade en C Vier som fortsatte i kvickt tempo men fick ett nerslag på näst sista hindret. Det gör att Tyskland slutar på totalt 8,77 fel. Schweiz toppar idag på 5,47 fel.

När den stora oxern med vattenmatta under föll för Peder Fredricson och Catch Me Not S blev det inte riktigt som önskat. Peder står nu på 4,46 fel och en 13:e plats individuellt, medan laget slutade på 11,59 fel och en tredjeplats.

Resultat lag
Resultat individuellt

SVT1 sänder mellan 12.50-17.00. Det går också att följa klassen via SVT Play.

FEI-tv (betalkanal)
Start- och resultatlistor
Arrangörens webbplats
Regler

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden