Dressyr
25 juli 2019 14:22
Ridsportplus

Lagledaren nöjd efter bronset: ”De har ridit prickfritt”

EM DressyrFörhoppningen var att rida hem en bronsmedalj, och det lyckades. Tina Due-Boje är mycket nöjd med sina YR-ryttare som levererat fina ritter i ett mycket varmt Italien.

Lagledaren nöjd efter bronset: ”De har ridit prickfritt”
Tina Due-Boje hoppades på ett EM-brons, och det lyckades. Foto: Sigrid Bergåkra

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är varmt i San Giovanni, Italien, luften står still och landslagsledaren Tina Due-Boje tror att det är runt 40 grader i skuggan på tävlingsplatsen.
– Det är så varmt så det har tagits ett beslut om att inte ta med hästarna på prisutdelningen i kväll, berättar Tina för Ridsport.
– Vi måste spara på hästarna och inte ta ut dem i onödan, trots att det är ett mästerskap.

De tyska YR-ryttarna var i en klass för sig under EM och de fyra tyska lagryttarna placerade sig alla bland de sex bästa i klassen – guldet gick tämligen solklart till Tyskland. Nederländerna kom därefter som förväntade silvermedaljörer med tre ryttare med råge över 70 procent.
– Det stod sedan mellan Belgien, Danmark och Sverige, förklarar Tina Due-Boje.
– Förhoppningen var att ta ett brons.

Elin Mattson/Beckham och Linnéa Williamsson/Tabasco red under onsdagen och red ihop 71,118 respektive 68,118 procent, vilket placerade Sverige på bronsplatsen inför torsdagen. När Cecilia Berglund Bergåkra/Primavera gick ut som första svenska ryttare på torsdagsförmiddagen blev resultatet en förvåning för Tina, Cecilia fick 67,824 procent av domarna.
– Jag förstod inte riktigt procenten och förstår inte riktigt resultatet.
– Jag har inte sett några protokoll ännu, men det här gjorde att jag blev fundersam över hur det skulle gå.

Danmarks sista ryttare red bort sig

Evelina Söderström red därefter ihop 69,824 procent för Sverige vilket gav en total på 69,687 procent för det Svenska laget. Tina visste att Danmark hade en stark sistaryttare, men när denna red bort sig tog Sverige hem bronset. Tina förklarar att hon inte såg den danska ryttarens ritt, så hon vet inte vad som gjorde att resultatet blev lägre än hon trodde.
– Jag har bara sett på resultatet att det inte blev som förväntat.
Även Belgien hotade Sveriges bronsplats, men de slutade på en fjärde plats. Danmark tog femteplatsen.

Alla svenska ryttare har ridit väldigt bra, tycker Tina, som är glad och nöjd över resultatet.
– De har ridit prickfritt och visat upp fina ritter.
– Det är också en helt fantastisk tävlingsplats och allt är otroligt generöst. Hästarna står dessutom uppstallade jättebra i riktiga stallar.

Prisutdelningen i lagtävlingen sker under torsdagskvällen, och under fredagen börjar ritterna om de individuella medaljerna.

Semmieke Rothenberger i en klass för sig

Individuellt vanns klassen av tyska Semmieke RothenbergerDissertation med 77,559 procent. Daphne van Peperstaten, Nederländerna, kom på andra plats tillsammans med Greenpoint’s Cupido på 74,265 procent. Tyskt på tredje plats genom Paulina Holzknecht/Wells Fargo på 73,471 procent.

Lagresultat
Individuella resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden