Hoppning
21 september 2022 18:43

Juniorerna ersatte YR-laget med bravur – 1,45-seger till Ebba Danielsson

NationshoppningUtan tävlingsbara ungdomsryttare valde landslagsledningen att plocka in Sveriges bästa juniorer för att rida de ungas Nations Cup-final i Nederländerna. På onsdagen gick första lagrundan och svenskarna gjorde en stark insats. På samma antal fel som två andra nationer tog Sverige hem den sista finalbiljetten med snabbare tid. Ebba Danielsson tog även hem en 1,45-seger.

Juniorerna ersatte YR-laget med bravur – 1,45-seger till Ebba Danielsson
Nyligen vann Ebba Danielsson juniorernas Grand Prix i Hagen för andra året i rad (bilden). På onsdagen red hon felfritt i YR-laget. Foto: Jonna Sundblad Voorn

Efter den påstådda ”alkoholincidenten” i samband med EM i hoppning för young rider, junior och children i Spanien i somras stängdes fyra ungdomsryttare av från landslagsuppdrag i sex månader. Ytterligare en ung landslagsryttare stängdes därefter av i början på september, denna gång på grund av sexuella trakasserier.

Det gjorde att landslagsledaren Henrik Lannér stod utan landslag inför de ungas Nations Cup-final i Peelbergen, dit det svenska YR-landslaget lyckats kvala. Lösningen blev att skicka fyra landslagsjuniorer, som gjort bra ifrån sig på EM, som ersättare. På onsdagseftermiddagen gick första lagrundan över 1,45-hinder och de svenska juniorerna gjorde en stark insats med en nollrunda och tre rundor med fyra fel.

Frankrike föll på tiden

Det placerade svenskarna på åtta fel och delad femteplats tillsammans med Frankrike och Tyskland. Sex lag går vidare till finalen på lördagen den 24 september. Sverige klarade sig precis ovanför finalstrecket, då lagets tre bästa ryttare var snabbare än fransmännen. Frankrike red på totalt 223,05 sekunder medan Sverige stannade på 218,86. Det innebär att Frankrike får rida consolation medan det svenska laget kan göra sig redo för final.

I final utöver Sverige och Tyskland är Nederländerna, Schweiz och USA som red i mål med fyra fel vardera. Bäst var det belgiska laget som slutade på noll fel, och som också rider final.

I det svenska YR-laget ingick juniorerna Ebba Danielsson/Chopard 19, Lilly Landgren/Touch of Chilli, Cornelia Wallenborg/Manick och Ida Selin/Indian Gold. Ebba Danielsson och Chopard 19 stod för nollrundan.

Individuella framgångar

Ebba Danielsson tog även hem segern med T-Gavoli Z i dagens individuella 1,45-klass, där det var 23 startande. Det var en tidshoppning där Ebba red i mål på tiden 53,69 sekunder. Tvåa var Polens Aleksandra Kierznowska med Corleano på tiden 55,28 sekunder.

Ebba blev dessutom fyra i samma klass med Nikita Vd Vosberg. Ida Selin gjorde också en felfri runda med Eden Roc, vilket gav en niondeplats. Jennifer Bratt red även hon felfritt och gick in som elva med Malou Blue PS. Liam Nilsson blev tvåa i den lilla touren över 1,30-hinder med Qrokus Kihp.

Från början var det enligt Henrik Lannér inget svenskt juniorlag kvalat, men icke desto mindre var det blågult lag som deltog i juniorernas första runda över 1,40-hinder. Det var dock ingen bra dag på jobbet för de unga svenskarna som red i mål allra sist. Liam Nilsson och Zäta C satte dock en nollrunda för Sverige. Även Tilda Sandstedt fick till en bra runda med Bon Aqua på fyra fel.

På torsdagen är det dags för de svenska children- och ponnyryttarna att rida sina första Nations Cup-rundor.

Start- och resultatlistor

Tävlingarna sänds live via Clipmyhorse

Jumping Nations Cup Youth – regler

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden