Hoppning
8 september 2022 06:20
Ridsportplus

Landslagsjuniorer ersätter avstängda ungdomsryttare

NationshoppningAvstängda ungdomsryttare ersätts av landslagsjuniorer när det om två veckor är dags för de ungas Nations Cup-final i holländska Peelbergen. Se vilka som rider här och läs hur landslagsledningen resonerar.

Landslagsjuniorer ersätter avstängda ungdomsryttare
Ida Selin är en av de ryttare som lyckades väl på junior-EM och som nu åker till Peelbergen. Foto: Jonna Sundblad Voorn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I samband med EM i hoppning för young rider, junior och children i spanska Oliva i juli stängde Svenska Ridsportförbundet av fyra unga landslagsryttare för brott mot alkoholpolicyn. Uppgifterna om vad som hände går isär och något entydigt underlag för beslutet har inte presenterats. Avstängningen avser landslagsuppdrag och gäller i sex månader.

På onsdagen stängdes ytterligare en ung landslagsryttare av från landslagsuppdrag i sex månader, denna gång på grund av sexuella trakasserier. Samtidigt är det avstängda svenska YR-landslaget klart för de ungas Nations Cup-final i Peelbergen i Nederländerna den 21-25 september. Den svenska landslagsledningen har dock hittat en lösning där landslagsjuniorerna träder in istället.
– Vi skickar fyra av tjejerna som gjorde bra ifrån sig på EM, och Jennifer Bratt, säger Henrik Lannér, landslagsledare för junior och young rider, till Ridsport.

– Det är ett orutinerat gäng på den här nivån, men vi ser det som en träningstävling och ett tillfälle att samla på sig rutin. 

Juniorekipage som ersätter YR-laget

Lilly Landgren – Touch of Chilli
Ida Selin – häst är inte bestämd än
Ebba Danielsson – häst är inte bestämd än
Cornelia Wallenborg – Manick

Jennifer Bratt är young rider men ingår inte i någon av landslagstrupperna. Tillsammans med Malou Blue PS blev hon nyligen nia på young rider-SM och ekipaget har även gjort flera internationella starter samt nyligen debuterat 1,50.

– Hon verkar satsa och vilja, och hon rider trevligt. Det kändes naturligt att låta henne få chansen, säger Henrik Lannér om valet av Bratt.

Individuellt rider även Tilda Sandstedt och Izabelle Stolth samt Liam Nilsson.

Henrik Lannér kommer att vara på plats liksom Sofia Bengtsberg, landslagsledare för ponny och children. Sverige är i final med både ponny- och childrenlag.

Ingen barnlek

Vilka fyra som slutligen får rida i YR-laget bestäms i slutet på nästa vecka, då några av ekipagen har starter kvar att göra innan det är dags för avfärd mot Peelbergen.

Det är ingen förklass utan 12 lag går direkt in i första rundan på onsdagen den 21 september. Sex lag går vidare till finalen på lördagen den 24 september medan resterande sex lag rider Challenge Tour, det vill säga consolation på fredagen. På torsdagen rids även en Grand Prix, beroende på hur det har gått i lagtävlingen.

Trots fina framgångar under året har Sverige inget juniorlag i final, men de juniorer som nu ändå åker ner möter utmaningar över 1,45-hinder på internationell YR-nivå.

Hur svårt blir det?
– Det är klart att svårighetsgraden är rätt så spetsad. 1,45 där blir som 1,50-hoppning hemma. Även om alla hinder inte är på den höjden blir det en utmaning både tekniskt och optiskt, samtidigt som tiden är en faktor med de nya reglerna för tidsfel, säger Henrik Lannér.

– Man kan säga att det blir ungefär som en tvåstjärnig Grand Prix. Banbyggare är Louis Konickx, samma som vid VM i Herning. Det blir lite roligt för ryttarna att rida på hans banor, han vet verkligen vad han gör.

Är det inte rätt saftigt för juniorerna att gå in i YR-finalen?
– Hade vi inte trott att de skulle klara av det, hade vi inte skickat dem. Vi har ju två som red final i junior-EM, där var det tillräckligt stora hinder. Dessutom vann Ebba nyligen young rider-SM medan Lilly tog juniorguld, säger Henrik Lannér.
– Men med det sagt får förväntningarna ändå vara rimligt inställda.

Henrik Lannér vill inte svara på frågor gällande avstängningarna, utan hänvisar till förbundet.
– Vi har sagt att jag hanterar sportsliga frågor för tillfället och allt annat hänvisar jag till Andrea Barth, säger han.

Som landslagsledare måste det väl ändå kännas tungt?
– Det hade naturligtvis varit roligare om vi bara hade kunnat fokusera på sport jämt. Men så fungerar det inte alltid i livet och då får man ta det som det kommer. Där ungefär är jag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden