Sverige
7 september 2022 12:09

Trakasserianklagade unga landslagsryttaren borttagen från landslaget

Borta från landslagetDen unga landslagsryttare som anses vara skyldig till sexuella trakasserier är nu borttagen från landslaget. 

Trakasserianklagade unga landslagsryttaren borttagen från landslaget
Den unga landslagsryttaren står inte längre med i landslaget. Foto: Istock

Anmälan gällande landslagsryttaren inkom till Svenska Ridsportförbundet tidigare i år och handlade om hur flera yngre kvinnor blivit sexuellt trakasserade av ryttaren. Efter att ha utrett saken fattade Svenska Ridsportförbundets juridiska utskott i förra veckan beslut om att bifalla anmälan. Detta då man funnit det styrkt att ryttaren ”har uppträtt olämpligt mot andra utövare inom ridsporten, dessutom mot yngre personer och personer som haft fog att se ryttaren som förebild”.

Juridiska utskottets beslut innehöll dock ingen bestraffning utan beslut kring eventuella åtgärder skickades vidare till förbundets sportavdelning och landslagsledningen. Nu har den unga ryttaren plockats bort från landslaget och stängts av i sex månader.
– Det är ett hedersuppdrag att vara landslagsryttare vilket innebär ett extra ansvar, något som också framgår tydligt av vårt landslagsavtal. Våra landslagsryttare är viktiga ambassadörer och förebilder för vår sport. Sexuella trakasserier hör inte hemma i ridsporten, eller någon annanstans, säger förbundets sportchef Andrea Barth.

Beslutet gäller i sex månader. Därefter tas nytt beslut om landslagstillhörighet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden