Sport
27 juli 2022 17:57
Ridsportplus

Ungdomsryttare avstängda från landslaget efter påstått regelbrott

AlkoholpolicyFyra ryttare i ett av de svenska landslagen för unga har stängts av från landslaget. Svenska Ridsportförbundet, SvRF, anser att kvartetten har brutit mot reglerna gällande alkohol under ett mästerskap. Uppgifterna om vad som egentligen hände överensstämmer dock inte helt. Förbundets sportchef anser att det finns en god grund för avstängningen medan det bland de aktuella ungdomarna finns en annan uppfattning.

Ungdomsryttare avstängda från landslaget efter påstått regelbrott
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth bekräftar avstängningen till Ridsport.

Det handlar om fyra ryttare i ett av de svenska landslagen för unga.

Enligt sportchefen har de aktuella ryttarna brutit mot reglerna och SvRF:s alkoholpolicy vid mästerskap när det gäller alkohol. Detta gör att de stängs av från landslagsuppdrag i sex månader. Under denna tid får de inte delta i några landslagsaktiviteter, varken uppsuttna eller avsuttna.

Exakt vad som har hänt som ledde till avstängningen vet förmodligen bara de inblandade. Andrea Barth menar att Svenska Ridsportförbundet inte har anledning att tvivla på uppgifterna om att de avstängda ryttarna har druckit alkohol i samband med ett mästerskap. Det ska ha handlat om kvällen före en tävlingsfri dag.

Vad ett så stort och avgörande beslut som denna avstängning grundar sig på känns relevant att få veta för dem som håller på med ridsport. Vad har ni för bevisning?
– Jag vill inte gå in på det i detalj, men vi har flera personer som har berättat att de fyra som nu är avstängda drack alkohol, säger Andrea Barth.

Det sägs att det ska finnas filmer som ”bevis” för alkoholförtäring bland de aktuella ryttarna? Vad är det för filmer?
– Det vill jag inte gå in på, säger Andrea Barth.

Olika källor har dock olika uppgifter angående ett eventuellt alkoholintag bland de aktuella ungdomarna.

Oklarheter kring policyn

Det har också framkommit till Ridsport att de berörda ungdomarna till viss del inte var helt införstådda med alkoholpolicyn och att det var nolltolerans och som gällde, och att detta innefattade även dag före tävlingsfri dag och små mängder.

Exakt vad som hände efter att landslagsledningen på plats under mästerskapet fick kännedom om den påstådda alkoholförtäringen råder det också delade meningar om. Svenska Ridsportförbundet beskriver det som en dialog på plats där man till slut kom överens om att låta ungdomarna rida färdigt mästerskapet. Avstängningen på sex månader fick de besked om efter mästerskapet.

En av de inblandade ungdomarna upplevde situationen som utpressning där hen kände sig tvingad att skriva på ett erkännande för något hen inte gjort, annars hade hela laget fått åka hem utan att genomföra mästerskapet. De unga upplevde att de inte riktigt fick komma tals och förklara sig, utan ställdes inför ett faktum: skriva på eller åka hem.

– Det var en besvärlig sits där några i laget hade druckit och andra inte, enligt Andrea Barth som inte var på plats utan har fått händelsen återberättad för sig.

Frånvarande ledare

Ungdomarnas ledare bodde inte i närheten av ungdomarna och hade alltså inte själv alltid koll på vad som hände i truppen. Från ryttarhåll lyfts detta som en anledning till att det har blivit som det har blivit med oklarhet om vad har hänt och så vidare, men Andrea Barth vill hellre prata om ryttarnas egna ansvar än vilket ansvar förbundets representant på plats har eller inte har för vad ryttarna gör:
– Om ungdomarna inte kan sköta sig om inte deras ledare är där ska de kanske inte åka på mästerskap, säger hon.

En av de nu avstängda ungdomarna berättar för Ridsport att hen upplever att hen inte har fått en riktig förklaring till omständigheterna kring avstängningen.

Ungdomarna uppfattade det som att i fall de skrev på erkännandet så skulle ett streck dras över händelsen. Sedan kom avstängningen som en total överraskning. Vad säger du om det?
– Det diskuterades först en omedelbar avstängning direkt på plats och denna diskussion handlade alltså om huruvida de skulle åka hem direkt eller få rida färdigt mästerskapet och inget annat. Ett hemskickande skulle dock innebära att laget sprack och övriga ryttare drabbades, därför togs beslutet att de fick fullfölja påbörjade klasser efter att ha skrivit under en text om händelsen.

Vad är det som gör att SvRF agerar snabbt och kraftfullt i detta fall, men inte vidtar några åtgärder alls när landslagsryttare utreds av polis för grova sexualbrott?
– När det gäller sexuella trakasserier har det under fjolåret blivit alltmer tydligt för oss att idrottens regler inte räcker till. Vi har helt enkelt inte verktygen vi vill ha, och vi arbetar därför för ett förstärkt idrottsligt regelverk samtidigt som vi ser över våra egna strukturer inom ridsporten. Sexuella trakasserier är helt oacceptabelt och ska bort från vår sport.

Andrea Barth menar, till skillnad från vissa håll i ryttargruppen, att reglerna i landslagsavtalet gällande alkohol inte går att misstolka:
– Att vara landslagsryttare innebär ett extra ansvar. Vårt landslagsavtal innehåller bland annat information om vår alkohol- och drogpolicy. Av avtalen framgår tydligt att ryttaren kan behöva lämna landslaget om reglerna inte följs, säger hon.
– Vi vill vara tydliga med att alkohol och idrott inte passar ihop.

Varför togs inte beslutet om avstängning av disciplinnämnden? Är det ens giltligt? Hur ska det överklagas?
– Landslagen hanteras av sportkansliet och önskar man överklaga beslut så gör man det till Riksidrottsförbundet. Disciplinnämnden hanterar anmälningar runt TR och tävling, säger Andrea Barth.

Den aktuella ledaren som var med ungdomarna har bett att eventuellt få återkomma med ett uttalande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden