Fälttävlan
28 januari 08:30
Ridsportplus

Landslagsryttare i tredje generation

Hetast i fälttävlan 2024Hon är född in i sporten och nummer fem i en rad av kvinnliga landslagsryttare inom familjen. Efter en framgångsrik ponnykarriär gör Moa Elofsson nu en juniorsatsning med sin rutinerade valack.

Landslagsryttare i tredje generation
Moa Eolofsson och Fred Astaire. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Förra året blev hon uttagen till både JEM och ponny-EM. Moa Elofsson valde det sistnämnda och i hennes satsning inför 2024 är så gott som hela släkten, fylld av mästerskapsryttare, inblandad. 

  – Ja, det finns många jag kan be om råd, säger Moa Elofsson med ett litet skratt. 

  Fälttävlan

  Analys av Annelie Frank

  – Det är mycket som ska falla på plats för ett lyckat tävlingsår, inte minst i fälttävlan där alla tre delmoment ska fungera optimalt på en och samma tävling för att fullträffen ska komma.

  – För svenska landslagsryttare har dressyren  generellt varit den svaga punkten de senaste åren. Jag vill hoppas och tro att tjejerna på årets hetaste-lista inför 2024 har samma inställning som ettan Moa Elofsson: att ett poäng här och där i dressyren gör ganska stor skillnad till slut. 

  – Extra intressant på årets lista är att ALLA fem har hästar som har gått högt upp i klasserna, till och med internationella mästerskap i vissa fall, med några av Sveriges mesta landslagsryttare på seniornivå. 

  Annelie Frank, grenansvarig, har rankat de fem hetast i fälttävlan 2024.

  Expandera

  Mormor Gertrud Pedersen, mamma Lina Elofsson och hennes två mostrar har alla ridit i svenska fälttävlandslandslag på olika nivåer. Morfar, lantbrukarsonen Nils Arne Pedersen, rättade snart in sig i ledet bland alla fälttävlansryttare och är en drivande kraft bakom Kristianstad International Eventing. 

  Dessutom har Moa Elofsson sina hästar på gården som mormor och morfar äger. Där går bland annat två dräktiga ston, förhoppningsvis bärande på framtida fälttävlansstjärnor. 

  – Mormor och morfar är ett jättestort stöd, säger Moa Elofsson, som är född in i sporten och fastnade direkt efter att ha provat på. 

  – Jag tycker det är så roligt med de tre grenarna, att man måste vara så allsidig som ryttare, säger hon. 

  Valde ponny-EM i fjol

  Att valet föll på ponny-EM hennes sista år som internationell ponnyryttare var inte så konstigt. Tillsammans med Waterloo (sto f -06 e DJ Zirco-No Ski xx, uppf Anki Kvarnstrand, äg Lina Elofsson) slutade hon på 17:e plats och blev med det bästa nordiska ekipage i sitt andra EM. För 2023 är hon den åttonde högst rankade ryttaren, alla ålderskategorier, i Sverige. 

  Nu är det juniorsatsningen tillsammans med Fred Astaire som gäller. Valacken har gjort mer än tio internationella säsonger med sin ägare och uppfödare Karolina Stenfeldt och har ädelt fälttävlansblod med familjen Algotssons världscupfinalvinnare My Fair Lady som mormor. 

  – Det betyder mycket att ha en sådan rutinerad juniorhäst parallellt med att rida ponny. Han lär mig så mycket, jag behöver aldrig känna mig osäker för jag vet att han kan sin sak och visar vägen. 

  Vill rida Luhmühlen

  Förhoppningarna inför 2024 är stora. Hon vill rida JEM och även känna på klassiska Luhmühlens långa tvåstjärniga klass i juni. 

  – Och så vill jag förbättra min dressyr. Där går det att alltid att plocka lite poäng och i slutänden gör ett poäng här och där ganska stor skillnad, säger hon, och lyfter också sina tränare Piia Pantsu Jönsson, Olof Axelsson och Malin Josefsson

  – De är alla ett fantastiskt stort stöd, inte bara med träningarna utan jag kan ringa dem när som helst och fråga saker.

  Hetast i fälttävlan 2024

  1 Moa Elofsson

  Moaelofsson
  Moa Elofsson. Foto: privat

  Ort: Åhus utanför Kristianstad.
  Klubb: Gärds RF.
  Ålder: 16 år. 

  Bästa häst: Fred Astaire (SWB val f -07 e Lucky Point-Magini, uppf/äg K Stenfeldt).

  Främsta resultat 2023: 17:e plats på ponny-EM i Frankrik och SM-silver på ponny-SM. NM-guld i lag och JSM-silver med Fred Astaire. 

  Motivering:
  Har stark uppbackning runt omkring sig med folk som vet vad som krävs, mästerskapsrutin, nerverna under kontroll och en rutinerad häst. Med det stöd hon får som medlem i juniorlandslagets spetstrupp kan det räcka långt.

  2 Wynja Eriksdotter Rubin

  Wynja Eriksdotter Rubin-hakunamatata 5 200831 Rt
  Wynja Eriksdotter Rubin och Hakunamatata. Foto: Roland Thunholm

  Ort: Falkenberg. 
  Klubb: Föreningen Lindelunda Sportryttare
  Ålder: 20 år.

  Bästa hästar: Hakunamatata (Trak val f -04 e Cavallieri xx-Tarino, uppf Andrea Mueller, äg Stall Venusta AB), Fly Away vd N.Ranch (BWP val f -16 e Quidam’s Rubin-Voltaire, uppf Dirk Nevejant, äg W Nilson Fryer och A Freskgård).

  Främsta resultat 2023: Red både UVM och vann Breeders med Hurricane Coquita. 18:e plats med Hakunamatata på YREM, placerad i CCI2*S, NM-silver i lag för seniorer.

  Motivering:
  Tillbaka på listan igen (fanns med 2021) som en av två i YR-landslagets spetstrupp, gör sitt sista år i ålderskategorin och har både erfarenhet och hästmaterial. Tävlar också dressyr internationellt i sin åldersgrupp och ingår i YR-landslagets observationstrupp.

  3 Wilma Nyhlén 

  Wilma Nyhlen Stinger-1594
  Wilma Nyhlén och Stinger. Foto: Pernilla Hägg

  Ort: Tranås.
  Klubb: Föreningen Mantorpsryttarna.
  Ålder: 20 år.

  Bästa häst: Stinger (SWB val f -07 e Spender S-Waajib xx, uppf/äg Skånegårdar AB).  

  Främsta resultat 2023: 25:a på YREM, YRSM-silver, flera placeringar i CCI3*S. 

  Motivering:
  Är med på hetaste-listan för tredje året i rad och har levt upp till förväntningarna utan att få till den där riktiga fullträffen. Gör sitt sista YR-år, finns med i spetstruppen och har en kapabel och rutinerad häst som hon redan har gjort tre EM med.

  4 Moa Björklund

  Ort: Täby.
  Klubb: Djursholms Ridklubb.
  Ålder: 17 år.

  Bästa häst: Rozie (SWB sto f -08 e Roven xx-Magritte, uppf Sofia Nyrell, äg Susanne Björklund).

  Främsta resultat 2023: Guld på lag-NM 2023, femma i CCI2*L i Polen.

  Motivering:
  Är en av två i svenska juniorlandslagets spetstrupp 2024. Har en rutinerad och kapabel häst i Rozie och har alla förutsättningar för att leverera under sitt sista juniorår.

  5 Signe Kvarnstrand

  Signe Kvarnstrand Allan V-0903
  Signe Kvarnstrand och Allan V. Foto: Pernilla Hägg

  Ort: Björköby, Vetlanda.
  Klubb: Ekenässjöns Hästsportklubb.
  Ålder: 18 år.

  Bästa häst: Allan V (SWB val f -07 e Lucky Point HE-Irco Mena, uppf P och M Josefsson).

  Främsta resultat 2023: JSM-guld och individuellt NM-guld, 32:a på JEM.

  Motivering:
  Gör sitt första år som young rider och står utanför landslagstruppen. Har en rutinerad häst och bra uppbackning hemifrån med en mamma som själv ridit på högsta nivå. Kommer vara grymt sugen att visa vad hon går för.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden