Fälttävlan
18 januari 2019 19:30
Ridsportplus

Landslagsryttaren: ”Fult gjort av förbundet”

Vill ha förklaringDet plötsliga beskedet att landslagsledaren för juniorer och young riders i fälttävlan byts ut har väckt starka rektioner bland flera av de berörda ryttarna – inte minst på grund av hur förbundet har hanterat saken.
– Det är fult gjort av förbundet. Man blir bara uppgiven, säger en av de unga landslagsryttarna.

Landslagsryttaren: ”Fult gjort av förbundet”
En ryttare från ett av de unga landslagen berättar att många, såväl ryttare som föräldrar, är chockade över det plötsliga beskedet. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I måndags fick de unga landslagens ryttare ett mail där det kort och gott står att förändringar ska göras inför säsongen och vem som blir ny landslagsledare för juniorer och young riders, i stället för Anne Persson. Därtill står det även vem som blir ansvarig för dressyren för ryttarna, vilket Anne Persson har varit tills nu.

Som landslagsledare har hon gjort så mycket,  precis allt, för oss.

En av de unga landslagsryttarna berättar att de inte hade några föraningar om att deras landslagsledare sedan flera år tillbaka inte skulle ha kvar sitt uppdrag.

– Det har blivit starka reaktioner – jag har pratat med flera av de andra landslagsryttarna och alla är lika chockade som jag. Även många föräldrar är upprörda och förvånade.
– Vi har inte blivit kontaktade om att någon förändring skulle vara på gång. Det står ingenting om varför det här har hänt och vi har inte fått någon förklaring alls – varken på telefon eller i mailet. Vi är många som tycker om att träna för Anne och skulle vilja ha kvar henne som vår landslagsledare.

”Blir uppgiven”

I mailet som gick ut till ryttarna står det att Anne Persson ”kommer att få en ny viktig roll som ansvarig för att utveckla unghästsidan i Sverige.” Detta var dock inget som Anne Persson visste om själv, och än mindre hade tackat ja till. Ryttarna har efter kontakt med Anne Persson förstått hur det ligger till.

Vad anser du om hur förbundet har hanterat saken?
–  Det är fult gjort av förbundet. Man blir bara uppgiven, säger landslagsryttaren.
– Nu vet vi att Anne inte alls ville sluta och att hon är väldigt ledsen över det som har hänt. Som landslagsledare har hon gjort så mycket, precis allt, för oss  och har planerat hela sin tillvaro för att den ska passa med uppdraget.

Strömsholmsdagarna Klass 1 - Cic1*
Flera av de unga landslagsryttarna i fälttävlan vill ha en förklaring.

”Vill ha en förklaring”

Den unga landslagsryttare som Ridsport pratar med betonar att det även finns de ryttare som vill ha en förändring på ledarfronten och att övriga inte heller egentligen har något emot de nya namnen – snarare tvärtom. Även om landslagsryttaren inser att det är förbundet som fattar beslut önskar hon att en diskussion hade förts och att ryttarna hade haft en chans att tycka till.

– Varför förändra något som redan är bra? Vi är många som vill ha en förklaring till varför förändringen görs. Vi kommer att kräva att få det.
– Om det blir på landslagsträffen eller tidigare vet jag inte, men på något vis måste vi få en förklaring för att kunna acceptera läget.

Ridsport återkommer med information om den nya landslagsledningen när denna har bekräftats av Svenska Ridsportförbundet.

Svenska Ridsportförbundet

kommenterar händelsen

Svenska Ridsportförbundet väljer att inte svara på Ridsports specifika frågor om ärendet, exempelvis om varför inga samtal har förts med Anne Persson och om det mail som gick ut till ryttarna. Sportavdelningens verksamhetschef Andrea Barth kommenterar däremot texten skriftligt:

”Jag är naturligtvis ledsen över att kommunikationen inte har fungerat tillräckligt bra mellan parterna här.

Jag har pratat med Anne Persson ett par gånger under veckan, och förstår hur ledsamt hon uppfattar situationen.

Vi har arbetat ihop med Anne i många år på ungdomssidan, och vet att hon är en duktig tränare och domare, och är tacksamma för det arbete hon lagt ner som ledare under åren.

Men, vi vet också att Anne är en duktig unghästbedömare, och hon har, som ni säkert redan läst om, tagit plats i det spännande Breedersprojektet med unga fälttävlanshästar, som vi nu vill bygga ut då vi fick plats i budget för det.

Tanken är att fortsätta hitta och hjälpa vidare lovande unghästar, och det tror vi att Anne Persson är bra på.”

Ridsport
Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth. Arkivbild: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden