Fälttävlan
18 januari 2019 19:23

Landslagsledaren om uppsägningen: ”Jag vill berätta min version”

LandslagsledningVia ett mail fick Anne Persson reda på att hon efter flera år som ungdomslandslagsledare i fälttävlan inte har kvar sitt uppdrag.
– Förbundet får det att låta som att jag ville sluta med ungdomarna. Det stämmer inte alls och därför vill jag berätta min version.

Landslagsledaren om uppsägningen: ”Jag vill berätta min version”
Anne Persson har haft olika uppdrag för förbundet i ungefär 25 års tid. Arkivbilder: Roland Thunholm

Anne Persson, som är A-tränare i fälttävlan och B-tränare i dressyr, har varit landslagsledare för young riders i fälttävlan sedan 2014 och på senare år även för juniorerna.

Innan hon blev landslagsledare var hon i flera år dressyrtränare för de unga fälttävlanslandslagen och under tiden som landslagsledare har hon fortsatt att vara lagens dressyrtränare. Så sent som i somras ledde hon young rider-laget till EM-brons och arbetet inför säsongen 2019 var redan igång.

I helgen som gick skulle Anne Persson ha varit i Stockholm på möte med landslagsledarna, men så blev det inte.
– Jag var beredd att åka till Stockholm, men jag fick ett mail från förbundskapten Fredrik Bergendorff på torsdagen. Det stod att han vill införa förändringar från 2019 och vem som numera är ansvarig för juniorer och young riders. Jag kunde inte tolka det på annat sätt än att jag fick sparken, säger Anne och berättar att det kom som en blixt från klar himmel.

– Vi har inte haft några samtal innan om det här och jag har inte fått några indikationer på att det skulle vara på gång. Jag har heller inte fått feedback om att jag skulle ha gjort något dåligt, säger Anne.

Jag har varit stolt över att representera förbundet – därför känns det tråkigt att bli behandlad så här.

”Otroligt trist”

Anne berättar att hon har gjort olika uppdrag för förbundet i cirka 25 års tid och att hon som landslagsledare har haft kontrakt för ett år i taget. Hon anser att det är ett respektlöst sätt som förbundet hastigt avslutade hennes uppdrag på.

– Det som har skett är väldigt konstigt och det kändes otroligt trist att få reda på det så här. Givetvis blir man ledsen. Jag har alltid värnat om ridsportförbundet och har varit stolt över att representera det – därför känns det tråkigt att bli behandlad så här.

AnneperAnnesson2mvk
”Jag har alltid värnat om ridsportförbundet och har varit stolt över att representera det”. Arkivbild: Madeleine von Koch

Kände inte till nya arbetsuppgifter

Ytterligare en aspekt är ett annat mail, som Ridsport har tagit del av och som skickades till de berörda unga landslagsryttarna i måndags. I mailet står det att förändringar kommer att göras i ungdoms-landslagsledningen och att Anne kommer att få en ny roll på unghästsidan. Att det skulle vara klart med en ny roll för Annes del stämmer dock inte.

– Förbundet får det att låta som att jag ville sluta, men så är det inte alls. Jag hade gärna fortsatt som landslagsledare.
– Fredrik har aldrig pratat med mig om nya arbetsuppgifter. Att förbundet hanterar det som att jag redan har tackat ja är ett sätt för dem att sopa det här under mattan och få folk att tro att jag ville sluta med ungdomarna, säger Anne och understryker att det är anledningen till hon nu väljer att berätta sin version.

– En stor tröst i sammanhanget är att många ryttare har reagerat när de har förstått hur det egentligen har gått till och ställer sig bakom mig.

Anne har sedan beskedet pratat med bland andra Andrea Barth, verksamhetschef på förbundets sportavdelning, och fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff. Hon säger att den sistnämnda ber om ursäkt, men inte har gett någon vidare förklaring.

De nya arbetsuppgifterna i fråga gäller i korthet unghästsidan inom fälttävlan. Trots besvikelsen över hur tiden som landslagsledare slutade stänger Anne inga dörrar.
– Jag var tveksam först, men jag är i grunden ingen nej-sägare. Däremot måste jag veta mer om de nya arbetsuppgifterna innan det kan vara aktuellt att tacka ja.

Ridsport återkommer med information om den nya landslagsledningen när denna har bekräftats av Svenska Ridsportförbundet.

Svenska Ridsportförbundet

kommenterar händelsen

Svenska Ridsportförbundet väljer att inte svara på Ridsports specifika frågor om ärendet, exempelvis om varför inga samtal har förts med Anne Persson och om det mail som gick ut till ryttarna. Sportavdelningens verksamhetschef Andrea Barth kommenterar däremot texten skriftligt:

”Jag är naturligtvis ledsen över att kommunikationen inte har fungerat tillräckligt bra mellan parterna här.

Jag har pratat med Anne Persson ett par gånger under veckan, och förstår hur ledsamt hon uppfattar situationen.

Vi har arbetat ihop med Anne i många år på ungdomssidan, och vet att hon är en duktig tränare och domare, och är tacksamma för det arbete hon lagt ner som ledare under åren.

Men, vi vet också att Anne är en duktig unghästbedömare, och hon har, som ni säkert redan läst om, tagit plats i det spännande Breedersprojektet med unga fälttävlanshästar, som vi nu vill bygga ut då vi fick plats i budget för det.

Tanken är att fortsätta hitta och hjälpa vidare lovande unghästar, och det tror vi att Anne Persson är bra på.”

Ridsport
Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth. Arkivbild: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden