Sverige
12 mars 2018 15:13

Långdraget djurskyddsärende – stort antal hästar återlämnade eller sålda

DjurskyddEn hästägare hade tillstånd att ha tio hästar i lösdrift men när länsstyrelsen kom för att inspektera fanns över 60 hästar på gården. Flera av hästarna var dessutom i dåligt skick.

Långdraget djurskyddsärende – stort antal hästar återlämnade eller sålda
Hästarna på gården hade inte tillräckligt med skydd för väder och vind, och veterinären hittade flera olika åkommor på dem.

Paret hade tillstånd för tio hästar i lösdrift men när länsstyrelsen kom för att inspektera fanns där över 60 hästar. Det saknades tillräckligt med rena och torra ligghallar till hästarna och på många av djuren konstaterade en veterinär dåligt hull, snuva, blödande sår, mugg, löss och misstanke om regnskållor.

Pågått länge
Problemen på gården har pågått under flera år och mängden djur verkar ha ökat med tiden. I brist på mark har hästar placerats ut hos olika markägare. Hallands Nyheter har skrivit om djurskyddsärendet vid flera tillfällen.

Hästägarna, en kvinna och hennes sambo, har ett paragraf 16-tillstånd från länsstyrelsen i Halland att hålla sammanlagt tio hästar.

Vid länsstyrelsens inspektion i januari upptäcktes cirka 50 hästar i olika åldrar. Flera hästar hade intorkad lera och gödsel på benen på grund av att det inte fanns torra liggplatser för alla djuren.

20180309_djurskyddhov
Flera av hästarna på gården hade eftersatt hovvård.

Efter inspektionen beslutade länsstyrelsen om ett föreläggande enligt djurskyddslagen. Paret fick en vecka på sig att redogöra för hur många hästar de har på sina fastigheter och se till att hästarna utomhus hade tillräckligt med liggplatser. I föreläggandet ingick också att omedelbart se till att hästarnas hålls rena och att de undersöks av veterinär vars råd ska följas.

Fler hästar på annan plats
Vid ett uppföljande besök konstaterades att det fanns ytterligare 14 hästar på ett annat ställe, som inte nämndes vid den första kontrollen. Vid länsstyrelsens besök hade alltså hästägarna totalt över 60 djur.

Vid återbesöket uppgav kvinnan att hon sålt eller lämnat tillbaka 40 hästar sedan första besöket. Vissa hästars hälsotillstånd hade förbättrats och ligghallarna följde nu länsstyrelsen föreskrifter. Dock fanns fortfarande fler hästar än vad tillståndet medger. Länsstyrelsen kommer att göra flera inspektioner.

Även tidigare har kvinnan haft svårt att sköta sina djur och dragits med förelägganden från länsstyrelsen samt dömts för brott mot djurskyddslagen i tingsrätten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden