Sport
9 december 2021 10:46

Lärare på riksanläggning döms för otillåten hantering av häst

DisciplinnämndenSvenska Ridsportförbundets disciplinnämnd har sagt sitt. Den sedan en tid avstängde läraren på en riksanläggning är skyldig till otillåten hantering av häst och ska betala 5 000 kronor i böter. Detta efter att ha slagit en häst med spö flera gånger på en tävlingsplats.

Lärare på riksanläggning döms för otillåten hantering av häst
Det var på en tävling i september som incidenten inträffade. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/Daniele Russo

Det var vid tävlingar i september som incidenten inträffade efter att ekipaget blivit uteslutet.

Ryttaren använde spöt på hästen ett par gånger inne på banan, och enligt anmälaren så fortsatte sedan bruket av spö mot hästen inne i lastbilen efter att hästen lastats. Det ska ha handlat om spöanvändning mot hästens huvud och mage.

Ryttaren, som är lärare på en av riksanläggningarna, har uppgett att hen ”inte vid något tillfälle använt spöt annat än för att fösa eller mota hästen”.

Under tiden som utredningen har pågått har läraren varit arbetsbefriad.

Döms till böter

Nu berättar Svenska Ridsportförbundet på sin webbplats att en enig disciplinnämnd dömer ryttaren till 5 000 kronor i böter, enligt Riksidrottsförbundets stadgar.

Nämnden anser att det handlar om omotiverade spörapp och att detta faller under bestämmelsen otillåten hantering av häst.

”De inblandade har lämnat två olika versioner av händelseförloppet. Disciplinnämnden bedömer att följande fakta är bekräftade: Ryttaren var på dåligt humör, vilket bekräftas av vittnet och av medhjälparen. Ryttaren gav hästen flera spöslag, vilket bekräftas av vittnet och av medhjälparen. Ryttaren använde spöets huvud mot hästens sida, högg och/eller motade hästen, vilket bekräftas av vittnet och ryttaren själv,” skriver nämnden i sitt beslut.

Inte på plats

Nämnden påpekar också att när det gäller ryttarens egna vittnen så har flera av dem inte befunnit sig på tävlingsplatsen vid den aktuella incidenten, utan de går enbart i god för ryttarens generella rykte.

DIN:s beslut kan överklagas hos Riksidrottsnämnden RIN senast den 29 december.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden