Sport
9 december 2021 12:15
Ridsportplus

Riksanläggningarnas vd: ”Vi ser väldigt allvarligt på detta”

DisciplinnämndenAtt en av riksanläggningarnas lärare har dömts som skyldig till otillåten hantering av häst av Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd blir nu ett personalärende. "Läraren är arbetsbefriad året ut och en utredning pågår," säger Christina Rosell, vd för Ridskolan Strömsholm och Flyinge. Hon betonar också att riksanläggningarna ser allvarligt på detta.

Riksanläggningarnas vd: ”Vi ser väldigt allvarligt på detta”
Christina Rosell, vd för Ridskolan Strömsholm och Flyinge. Arkivbild: Strömsholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var på onsdagen som Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd sa sitt i fallet med en lärare på riksanläggningarna: Läraren är skyldig till otillåten hantering av häst och ska betala 5 000 kronor i böter.

I riksanläggningarnas värdegrund står det att vi ska vara ledande inom hållbar hästhållning och hästvälfärd. Christina Rosell.

Detta efter att ha slagit en häst med spö flera gånger på en tävlingsplats.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta att han är dömd för otillåten hantering av häst och vi kan inte stå bakom omotiverade spörapp på en häst, säger Christina Rosell, vd för Ridskolan Strömsholm och Flyinge.

”Dåligt humör”

Nämnden skriver i sitt beslut att: Disciplinnämnden bedömer att följande fakta är bekräftade: Ryttaren var på dåligt humör, vilket bekräftas av vittnet och av medhjälparen. Ryttaren gav hästen flera spöslag, vilket bekräftas av vittnet och av medhjälparen. Ryttaren använde spöets huvud mot hästens sida, högg och/eller motade hästen, vilket bekräftas av vittnet och ryttaren själv,” Lärarens egen förklaring till agerandet på tävlingsplatsen är att hen enbart använt spöt till att fösa eller mota hästen.

 

Läraren har redan varit avstängd en tid, och den avstängningen fortsätter fram tills årsskiftet.

När det gäller lärarens framtid på riksanläggningarna kan Christina Rosell i nuläget inte säga mer än att fallet har blivit ett personalärende som ska utredas.

Ledande inom hästvälfärd

– Läraren är arbetsbefriad året ut och en utredning pågår. Men jag vill säga att i riksanläggningarnas värdegrund står det att vi ska vara ledande inom hållbar hästhållning och hästvälfärd, säger hon.

Kan du säga något mer om vad det är ni kan komma att göra gällande den här läraren?
– Nej, det kan jag inte göra nu. Det är, som sagt, ett personalärende. Jag vet inte heller när vi kan ta något beslut.

En enig disciplinnämnd dömer ryttaren till 5 000 kronor i böter, enligt Riksidrottsförbundets stadgar. Beslutet kan överklagas.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden