Sverige
17 januari 2023 10:32

Larmet om stallbranden gick inte till närmaste brandstation

RäddningsinsatsEn stallbrand utanför Nyköping kostade två hästar livet i helgen. Nu kommer uppgifter om att larmet inte gick till närmaste brandstation. Samarbetet mellan räddningstjänsterna måste förbättras, menar brandmännen i området.

Larmet om stallbranden gick inte till närmaste brandstation
Stallet totalförstördes i branden. Foto: Istock

När ett stall brann ner till grunden och två hästar dog utanför sörmländska Ålberga i helgen, larmades först inte brandstationen i Kvarsebo som ligger närmast. Istället gick larmet till räddningsenheter i Nyköping, Kila och Nävekvarn. Orsaken är länsgränsen som ibland ställer till det. Nävekvarn ligger i Sörmland och Kvarsebo ligger i Östergötland. Det rapporterar Södermanlands Nyheter.

Problematiken är inte ny, enligt Ronny Franzén, deltidsbrandman i Nävekvarn. Han berättar om ett annat fall, där det omvända inträffade. Då handlade det om en livräddningsinsats på den östgötska sidan, inte långt från Nävekvarn. Tack vare tjänsten sms-livräddare, dit alla som har gått en utbildning i livräddning kan ansluta sig, fick man ändå nys om händelsen och ryckte ut.

Första insatsperson kan skickas ut

Samarbetet över länsgränsen måste bli bättre, anser Ronny Franzén. Till skillnad från i Kvarsebo finns det i Nävekvarn en så kallad första insatsperson med ständig jour. Denna så kallade ”FIP” har tillgång till en specialutrustad bil och åker direkt till larmadressen. Därmed skulle Nävekvarns första insatsperson snabbt kunna vara på plats även på den östgötska sidan. I bilen finns både hjärtstartare och syrgas.

Franzén får medhåll av Jan Wisén på räddningstjänsten i Nyköping.
– Min grundinställning är självklart att det alltid är närmaste räddningsstation som ska larmas, oavsett kommun- och länsgränser. Så borde det vara överallt, säger han till SN.

Varför samverkan inte fungerar fullt ut är oklart, men problematiken är känd och nu är målet att jobba för ett förbättrat samarbete brandstationerna emellan.
– Definitivt. Det har påbörjats diskussioner mellan organisationerna om hur man ska komma vidare med det här, säger Jan Wisén.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden