Boktips
31 maj 2016 09:50

Låt hästen hålla landskapet öppet

Hästen är en underskattad resurs i att hålla naturbetesmarkerna fortsatt öppna. Det konstaterar Jordbruksverket i en ny broschyr.

Låt hästen hålla landskapet öppet
Om fler hästar släpps på naturbetesmarker hålls markerna öppna samtidigt som hästhållningen blir billigare.

Hästen är ursprungligen ett stäppdjur och en utpräglad gräsätare. Det är naturligt för den att ströva över stora områden och beta på magra marker. Den är därför mycket lämpligt betesdjur på naturbetesmarker. Det skriver Jordbruksverket i sin nya broschyr ”Naturbetesmarker – en resurs i vår hästhållning”.

Bakgrunden till att Jordbruksverket ger ut broschyren är att de svenska naturbetesmarkerna på 100 år har minskat med 90 procent trots att de anses värdefulla. Inte bara som skönhetsupplevelser och rekreation utan även för den biologiska mångfalden och för klimatutvecklingen.

Naturbetesmarker binder koldioxid i träd och buskar och producerar foder utan gödsel, jordbearbetning eller sådd och kan skördas direkt av betande djur. Och det här hästen kommer in. Ett relativt stort antal av Sveriges runt 360 000 hästar går inte på bete alls eller betar bara en kortare period på året.

Om det går att hitta fungerande samarbetsformer skulle dessa hästar i mycket större utsträckning kunna vara en alternativ resurs för våra naturbeten. Förutom att markerna hålls öppna kan hästarnas välbefinnande öka och hästhållningens ekonomi förbättras, skriver Jordbruksverket.

I broschyren ger myndigheten råd kring vilka naturbetesmarker som är lämpliga för hästar, hur man skyddar träden på betena, lämplig tid för betessläpp, för- och nackdelar med fållindelning och vad du ska tänka på vad gäller tillskottsutfodring.

Broschyren går att ladda ner som pdf hos Jordbruksverket.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden